Jaargang 18, nummer 5
20 maart 2020

Tamboers en majorettes

TRICHT/BUURMALSEN - Er wordt druk geoefend, gerepeteerd en plezier beleefd voor het muziektheaterproject. Het is in deze hectische weken misschien geen wereldschokkend nieuws maar wel heel leuk en inspirerend om te zien hoe majorettes van OZOD van 35 jaar geleden (!) samen met tamboers van toen, aangevuld met vier energieke pompondames aan het oefenen zijn in een zaal van het dorpshuis in Tricht. Zij zijn aan het oefenen om straks mee te doen in de muziektheatervoorstelling ‘ Vrijheid…. daar zit muziek in’.

Majorettes

Na 35 jaar blijken de technische handgrepen tot ieders verbazing nog steeds in het fysieke geheugen van de dames te zitten. Natuurlijk schiet er af en toe wel eens een baton de verkeerde kant op maar verbaasd en vooral komisch verrast door hun oude kwaliteiten draaien de majorettes flitsend met hun batons. Onder het toeziend oog van Dini Hak, de instructrice van de meiden in de tachtiger jaren. De batons zijn gratis door de twirl-vereniging De Volharding uit Deil aan hen uitgeleend voor de tijd van het project.

Tamboers

De ‘tamboers van toen’ repeteren onder leiding van, toen tambour-maître en leider van de tamboers bij OZOD, Henk Hol. Zijn opmerkingen over opletten, tellen, discipline en hoe je moet slaan, zelfs zijn vroegere riedeltjes (pom-pom-pompederpom pom pom) roepen lachwekkend veel herkenning en herinneringen op bij de toen nog jonge slagwerkers die zich gelijk weer ‘leerling’ voelen. Hij is nog steeds een gedreven tamboer en zo weer ‘in functie’.

En daar dwars dóór en óm heen marcheren vier oudere Trichtse dames zwaaiend met hun kleurige pompons op de maten van de mars. Zij waren in Wind! speelsters in het buitenprogramma en willen in deze grappige rol weer mee doen, meespelen en thuis, als het even kan, het MP3-tje afspelen om de bewegingen met de ‘sliertebollen’ nog eens goed onder de knie te krijgen.

Dat zijn mooie dingen om te zien en zo te beleven hoe inwoners van het dorp hun bijdrage willen leveren aan het welslagen van dit project voor Buurmalsen en Tricht. Op de foto een repetitiefoto met een deel van de groep. Elke voorstelling op 6, 7, 8 en 9 mei zijn ze voor alle bezoekers te bewonderen en wie weet ook nog wel op straat tijdens de Stiefbeenmarkt of Koningsdag. Wie weet!