Jaargang 18, nummer 5
20 maart 2020

Noodverordening ivm het Coronavirus

Sinds zaterdag 14 maart geldt in heel Gelderland-Zuid, dus ook in de gemeente West Betuwe en uiteraard ook in ons dorp, een noodverordening. Hiermee zijn zowel openbare als besloten evenementen en samenkomsten waar meer dan 100 personen gelijktijdig samenkomen verboden. Het gaat daarbij om zowel gebouwen die openstaan voor publiek als om gebouwen die niet openstaan voor publiek. Ook de tuinen/erven/buitenterreinen in de open lucht worden hierbij meegerekend. De overheid zal zo nodig actief optreden om dit daadwerkelijk te handhaven. Voor zover bekend zijn in het Dorpshuis en bij Voetbal Vereniging Tricht voorlopig alle activiteiten afgelast. Kerkdiensten gaan vooralsnog in aangepaste vorm door (met minder dan 100 personen). Iedereen wordt aangeraden zo min mogelijk sociale contacten op te zoeken en alleen indien echt noodzakelijk de deur uit te gaan (werk/boodschappen/zorg). Dus ook verjaardagsfeestjes in kleinere kring worden ontraden. Dit alles om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, met als doel de druk op gezondheidszorg in tijd te spreiden

Actueel nieuws

Op 5 maart werd het Coronavirus voor het eerst bij een inwoner van West Betuwe vastgesteld. Het betrof iemand uit Geldermalsen besmet. Inmiddels verspreid het virus zich steeds verder van zuid naar noord Nederland en zijn al diverse maatregelen afgekondigd om een te snelle verspreiding te voorkomen. Daarmee hoopt de Rijksoverheid dat er voldoende ziekenhuisbedden beschikbaar blijven voor mensen met complicaties vanwege het Coronavirus.

Voor de actuele stand van zaken kan men terecht op de website van GGD Gelderland-Zuid. Daar vindt men een link van de website van het RIVM met antwoorden op veel gestelde vragen. Voor alle vragen en actueel nieuws: kijk op 'www.rivm.nl' of 'www.ggdgelderlandzuid.nl' Toch nog vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351. Dit landelijk telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.