Jaargang 18, nummer 5
20 maart 2020

Vrijheid…daar zit muziek in!

Hoewel de voorstelling inmiddels geannuleerd is, maar hopelijk wel op een ander moment in een andere vorm zal plaatsvinden, willen we als redactie de lezers onderstaand verhaal niet onthouden. Er is immers al heel veel werk verzet en met veel plezier gewerkt aan de voorbereidingen voor het muziektheater 'Vrijheid…daar zit muziek in!'.

De eerste gezamenlijke repetitie is een feit…!

Jawel, ze zijn begonnen. De muzikanten van de beide muziekgezelschappen in Buurmalsen en Tricht zijn woensdag 11 april onder leiding van de dirigent Bastiaan Uijl begonnen met een serie gezamenlijke repetities voor het komende muziektheaterproject 'Vrijheid….daar zit muziek in'.

Er waren ook acteurs/vertellers bij de start aanwezig, leden van het team van de Firma van Gelder, dat is het artistiek clubje dat de productie samenstelt en regisseert en zangeressen van Effair.

De leden van de fanfare Wilhelmina en de Harmonie OZOD hadden een paar uur geleden de partituur gekregen maar zoals dat gaat met muzikanten, als je de noten kunt lezen en de maat kunt houden klinkt een eerste doorloop zelfs bijzonder. Mooi hoe zo'n groot orkest voor iedereen een meerwaarde krijgt.

Deze muzikanten gaan straks in de grote feesttent een aantal bestaande en nieuwe nummers spelen als muzikale ondersteuning van het verhaal dat Greet Mertens heeft geschreven op basis van de zang interviews met inwoners van Tricht en Buurmalsen. Dat is een verhaal over de fictieve muziekvereniging De Vrijheid opgericht in mei 1945 door de muzikale directeur van een steenfabriek ergens in Rivierenland. Zou zo maar hier in de buurt kunnen zijn.

En het zijn niet alleen bestaande werken maar ook vier nieuwe nummers door George Pancras gecomponeerd voor de zangeressen van Effair en de beide muziek gezelschappen. In de komende weken repeteren de muzikanten intensief in de grote zaal van Ons Eigen Gebouw in Buurmalsen en af en toe ook in het dorpshuis van Tricht. Woensdagavond ontvingen ze allemaal flinke pakken partituur en is er volle goede moed gestart. Natuurlijk is er al aardig wat voorbereiding aan vooraf gegaan maar juist het samenspel en de nieuwe composities vergen nog stevige aandacht en oefening. Muzikanten zaten niet in twee groepen naast elkaar maar iedereen zat in een formatie die per instrument is ingedeeld. Dus weken lang met een buurman of buurvrouw naast je van je eigen orkest of juist van de andere club. Dat geeft een extra dimensie (en leermoment van elkaar) aan dit project waar het maken van muziek centraal staat.

Ook de zangers en zangeressen van 't Losbandig Systeem doen mee. Niet alleen in het voorprogramma op en om een tank, een jeep en oefenend voor het zogenaamde Concours. Hen zien we niet alleen in het begin maar ook aan het eind in de Grande finale met o.a. de dynamische majorettes van toen onder leiding van Dini Hak, de nog steeds strak slaande tamboers van toen onder leiding van Henk Hol en vier kleurrijke pompondames! Een bijzonder gebeuren!

Wil je er meer over lezen en zien, kijk dan op de speciale website 'www.muziektheatertricht.wordpress.com.'

Op de foto's een paar indrukken van die avond. Die foto's werden gemaakt door Björn van Diejen