Jaargang 18, nummer 4
20 februari 2020

Aanleg glasvezelnetwerk buitengebied van start

REGIO - De aanleg van het glasvezelnetwerk in de regio Rivierenland gaat beginnen. Ook in Tricht kunnen nu huizen die tot nu toe verstoken waren van snel internet aangesloten worden op glasvezel. Fysiek ging het project van start op 13 januari. Het eerste POP-station (hoofdverdeelstation) werd geplaatst in Altforst, gemeente West Maas en Waal.

De aanleg van het netwerk gebeurt in fasen. Eerst wordt het hoofdtracé (de kabels in gemeentelijk grondgebied aangelegd). Daarna worden de kabels vanaf de openbare weg naar de woningen toegebracht om deze vervolgens binnen af te monteren. Het gaat in totaal om 8.880 adressen. De eerste woningen kunnen naar verwachting in de zomer van 2020 al gebruik maken van supersnel internet. Het gehele project neemt ongeveer twee jaar in beslag.

Uniek project

De aanleg van het glasvezelnetwerk in de zeven gemeenten in de regio Rivierenland is een uniek project. Het is de eerste regio die als overheidsorganisatie een glasvezelnetwerk realiseert.

Om dit mogelijk te maken, is dit project in een afzonderlijke gemeenschappelijke regeling ondergebracht en is een uitvoeringsorganisatie opgericht. Deze regeling en organisatie zijn gebaseerd op goedkeuring van de Europese Commissie.

Snel en stabiel digitaal netwerk voor iedereen

Veel bewoners in het buitengebied maken enkel nog gebruik van een koperen telefoonkabel. Een dergelijke verbinding biedt nu, en zeker ook in de toekomst, onvoldoende kwaliteit voor internet, tv en telefonie. Daarom leggen gemeenten gezamenlijk dit glasvezelnetwerk aan en blijven ook eigenaar. Het glasvezelnetwerk is een open netwerk waarop alle providers in Nederland hun diensten kunnen aanbieden. Nu meedoen biedt inwoners veel voordelen: supersnel en stabiel internet, ook bij de huidige provider.

Inschrijven

Op dit moment heeft bijna 60 procent van de inwoners binnen het projectgebied zich ingeschreven voor een glasvezelverbinding van Digitale Stad. Inwoners binnen het projectgebied die zich nog niet hebben ingeschreven, kunnen dit nog steeds doen via 'www.digitale-stad.nl/rivierenland.'

Voor meer informatie over het project: https://ubrivierenland.nl/ of https://digitale-stad.nl/rivierenland