Jaargang 18, nummer 4
20 februari 2020

Een heel bijzondere avond….dat was het!

DORPSHUIS - Een bijzondere man zorgde dinsdagavond 4 februari in een bomvolle foyer van het Dorpshuis van Tricht voor een even bijzondere DDD-avond vanuit een heel bijzondere hobby. Arnold van Gelder was de spreker en zijn fascinatie die het materiaal voor deze avond heeft opgeleverd, is het uitpluizen van gedigitaliseerde oude kranten uit de regio. Al jaren is hij bezig met digitaal onderzoek. Naar stambomen van hem zelf en familieleden en op die zoektocht kwam hij opeens in contact met een heel oud boekwerk van het Kadaster. Vol oude gegevens over wie waar woonde in Tricht en Buurmalsen. Dat boek kon hij heel goed combineren met zijn studie van die oude kranten. Het heeft hem veel inzicht gegeven in wie waar woonde, welke bedrijvigheid daar was, wetenswaardigheden over huizen, families, gebeurtenissen en straten.

Wandeling door Tricht

Arnold ‘liep’ met de aanwezigen aan de hand van een door hem samengestelde film vol oude én recentere beelden, denkbeeldig van de brug bij de Provinciale weg in Buurmalsen, te beginnen bij de oude molen via het hele dorp naar de Langstraat in Tricht. “Onderweg” kregen we uitgebreide en historische toelichting over gebouwen, over panden, hun bewoners, hun geschiedenis, grappige incidenten en wetenswaardigheden. We hebben de Lingedijk bekeken, de van der Willigenstraat, Nieuwsteeg, de toen al belangrijke Kerkstraat, de Meersteeg maar ook een flink aantal straten o.a. de Middelweg, het Zand, Laan van Crayensteijn, Bulkstraat aan de andere kant van het spoor. Met Arnold’s beelden namen we ook nog een kijkje op het dorp vanaf de andere oever van de Linge. De hooischuur, de melkfabriek, de spoorbrug en het veer.

Oud-Trichtenaren

Er waren veel mensen op deze avond afgekomen. Ook oud-Trichtenaren die speciaal voor Arnold’s verhaal naar hun oude dorp waren gereisd. Uit Friesland zelfs maar ook Geldermalsen, Deil, Beesd, Leerdam en Nieuwegein. Het bericht over deze DDD-avond was blijkbaar op veel plekken gelezen. Voor al die aanwezigen was het interessant om de oude beelden van Tricht, de straten, de bedrijfjes en de ontwikkeling er van te zien en te horen. Ook voor inwoners die nog niet zo lang in Tricht woonden was het interessant. Nieuwe informatie over hun eigen huis, over hun straat en over hun dorp. Het was al kwart over tien toen de film pas voorbij was maar iedereen bleef tot het eind geboeid luisteren en kijken.

Vervolg

De reacties waren heel positief. Voldoende aanleiding voor een vervolg, zei men. En als het aan Arnold ligt wil hij dat graag weer een keer doen. Dan misschien over de geschiedenis van het verenigingsleven in Tricht of over de rol van de muziek in zijn leven. Hij speelde jarenlang als slagwerker/drummer in verschillende dansorkesten in binnen- en buitenland. Kortom….hou het in de gaten in de dorpskrant en lees wanneer hij weer een DDD-avond gaat invullen. Bij voorbaat de moeite waard. Een DDD-avond: altijd een bijzonder moment om een inwoner maar ook een dorp en dorpsgemeenschap wat beter te leren kennen. Wordt vervolgd.