Jaargang 18, nummer 2
19 december 2019

Het ‘dorp van toen’ en het ‘dorp van nú!’

DORPSHUIS – Op 4 februari is een bijzondere DDD-avond met geboren en getogen Trichtenaar Arnold van Gelder. Hij is al jarenlang een bekende muzikant en komt uit een hele muzikale familie. Na als jonge jongen bij OZOD als tamboer gespeeld te hebben richt hij, in de voetsporen van zijn vader, met een aantal jongens uit de regio een eigen band op. Die Oscar White Band speelde in de regio op bruiloften en partijen en dansavonden en werden veel gevraagd. Arnold heeft in vier orkesten gespeeld. Altijd op het slagwerk en hij trad op met Ciska Peters, Saskia en Serge en vele andere sterren op binnen- en buitenlandse podia. Een bijzondere carrière. Daarnaast heeft hij een grote historische fascinatie die hij op 7 februari wil delen. Hij doet veel historisch onderzoek, kan urenlang snuffelen in digitale archieven en verbindingen leggen tussen toen en nu. Daar gaat hij over vertellen, ondersteund met allerlei beelden en gegevens uit archieven en bibliotheken.

Fictieve wandeling

Arnold maakt met de aanwezigen een fictieve wandeling in het oude Tricht en legt de link naar het Tricht van vandaag de dag. Hij heeft een heel archief aangelegd van beeldmateriaal van Tricht van toen en gaat van straat naar straat en geeft zo iedere Trichtenaar, hier geboren of pas komen wonen, jong en oud, een verrassend beeld van ons dorp. Arnold kan veel vertellen over de geschiedenis van ons dorp omdat hij oude krantenartikelen en berichten analyseert en rubriceert. Hij is begonnen met kranten en berichten uit 1820 en is nu al gevorderd tot 1916. Hij ontdekte familieverbanden, verhalen over fabriekjes die hier ooit hebben gestaan, bijvoorbeeld over een mottenballenfabriekje, over een gasfabriek en een zuivelfabriek en allerlei anekdotes. Bijvoorbeeld over dronken mannen die hun loon in de kroeg hadden opgedronken en in de Linge vielen en er door de veerman uitgevist werden. Van alles is er te analyseren uit de kranten en tijdschriften van toen die nu steeds meer online te vinden zijn.

Arnold wil over wat hij allemaal ontdekte graag met de aanwezigen van gedachten wisselen. Het wordt dus geen ‘one-way-show’ maar ook interactief. Noteer die datum nu al in jouw agenda want dat wordt écht een hele interessante avond die jou en jouw buren en familie een bijzonder beeld geeft van het dorp waar jij nu in woont.

Dorpshuis, dinsdag 4 februari, 20.00 uur. DDD-avond met Arnold van Gelder. Zaal en bar open 19.30 uur.