Jaargang 18, nummer 2
19 december 2019

Over ‘Aai’ Wiskie en familie

TRICHT – Op de oproep over informatie over Arie Wiskie, ook wel Aai genoemd, zijn diverse reacties binnengekomen die de redactie graag met de lezers van de Dorpskrant Tricht wil delen. De familie Wiskie was behoorlijk muzikaal, zo bleek.

Arie Wiskie was stoker van de Zuivelfabriek Amilko en de zoon van Kasper Wiskie (1863-1933) en Dirkje Wilhelmina Keij (1862-1918). Arie had meerdere broers en zusters van wie diversen actief waren bij de plaatselijke Harmonie OZOD (Oefening Zij Ons Doel, opgericht in 1898). Arie was getrouwd met Aaltje, zij was baakster. Arie vierde in 1954 zijn 45-jarig jubileum als lid van Harmonie OZOD, hij bespeelde de trombone. Op 9 mei 1958 werd hij koninklijk onderscheiden. Hij overleed op 20 juni 1967 (bron jubileumboek OZOD). Dat hij in Buurmalsen geboren was wil niet zeggen dat hij niet in Tricht geboren is. Tricht viel namelijk destijds onder de gemeente Buurmalsen, samen met het dorp Buurmalsen. Arie Wiskie woonde onder andere in de Bulkstraat en is in 1958 in de voormalige hoofdmeesterswoning aan De Belder gaan wonen (tegenwoordig het kerkelijke verenigingsgebouw De Belder). In 1955 kwam er een nieuwe basisschool met een nieuw woonhuis voor het schoolhoofd aan de dr. van de Willigenstraat 10 (destijds nog Meersteeg geheten). Hij heeft altijd in Tricht gewoond, aldus een oudere inwoonster van het dorp. Zijn broer Jacob (Job) Wiskie was op 14 augustus 1964 60 jaar lid van OZOD. Hij bespeelde 1e piston en de laatste jaren 1e bariton. Hij woonde aan de Lingedijk (voorbij het Sluisje dus in feite in Buurmalsen) in een huis waar later door familie Van Middelkoop een nieuw huis gebouwd is en was werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen.

Ook een zus A. Rademaker-Wiskie speelde bij OZOD (bes-klarinet), zij won in 1951 de eerste prijs tijdens een Groot Internationaal Instrumentaal Concours in de afdeling uitmuntendheid. Hij had ook een broer Henk Wiskie die werkzaam was bij meubelfabriek de Ster in Geldermalsen en woonde op Lingedijk 96 in Tricht (naast de Melkfabriek). En een broer Lennart (weet niet zeker hoe geschreven), getrouwd met ene Stijntje, zij runden een postkantoor aan wat nu de dr. van de Willigenstraat is.