Jaargang 18, nummer 2
19 december 2019

‘Vrijheid… daar zit muziek in’

TRICHT/BUURMALSEN - Dat is de titel van de nieuwe muziektheatervoorstelling die de makers van ‘Het water komt’ (2015) en ‘Wind!’ (2017) met inwoners uit Tricht en Buurmalsen gaan maken ter gelegenheid van de viering van 75 jaar Bevrijding. Na het project rondom de windhoos van 1967 kwam de vraag vanuit spelers, muzikanten en andere inwoners van het dorp om nog een keer iets te doen, maar dan met meer muziek in de voorstelling. Wél weer gebaseerd op verhalen van inwoners: verhalen over muziek maken en over vrijheid. Het idee om een gezamenlijk concert te organiseren met Fanfare Wilhelmina uit Buurmalsen en Muziekvereniging OZOD uit Tricht lag voor de hand. Extra aanleiding vormde het feit dat beide dorpen steeds meer bij elkaar betrokken raken, onder meer door de verkeerssituatie en het samengaan van de twee basisscholen. Een belangrijk aandachtspunt zal de kracht, het belang en de rol van de muziek (en de muziekvereniging) in een dorp worden.

Aan het werk

Het afgelopen jaar is er al veel gebeurd. Er zijn films bekeken, boeken gelezen en muziekstukken beluisterd. Er zijn oud-muzikanten geïnterviewd van beide muziekgezelschappen. Er zijn gesprekken geweest met inwoners die langs de weg staan als de fanfare of harmonie voorbij komt of die als luisteraar hun concerten bezoeken. Op basis van die verhalen heeft Greet Mertens een scenario geschreven voor een verhaal dat tijdens het concert verteld zal worden door zeven spelers/vertellers. Het wordt een muziektheaterproductie met meer dan 60 muzikanten van OZOD en Wilhelmina, zanggroep Effair, en meer dan 25 spelers, zangeressen en zangers van o.a. ‘t Losbandig Systeem. En dan zijn er nog de technici, bouwers, verkeersregelaars, en medewerkers vanuit beide dorpshuizen die de horeca gaan verzorgen in de tent. Een enorme club, die nu al hard bezig is met de voorbereidingen.

Repetities

De muzikale voorbereiding gebeurt op de eigen repetities van de fanfare en de harmonie. Vanaf 9 maart zullen beide orkesten samen gaan repeteren. Later ook samen met de zangers en spelers. Naast de muziek die door Bastiaan Uijl, dirigent van OZOD, voor beide orkesten is uitgekozen, worden ook vier nieuwe liederen van Irene van Helden uitgevoerd waarvoor George Pancras (van Muziekhuis Pancras) de muziek schrijft. Hij neemt ook de compositie van de Grande Finale voor zijn rekening. Aan de voorstelling gaan traditiegetrouw al activiteiten vooraf die je in de muzikale sfeer brengen als je aankomt bij het evenemententerrein. Daarover in de komende publicaties meer!

Speeldata

Kapstok voor het verhaal vormt de herdenking van 75 jaar Bevrijding. Dat wordt ook in onze dorpen op 5 mei groots gevierd. Als alles volgens plan verloopt zullen de voorstellingen aansluitend op 6, 7, 8 en 9 mei worden gespeeld in een grote tent op het gemeenteterrein achter de huisartsenpraktijk aan de Groeneweg. De avondvoorstellingen op 6, 7, 8 en 9 mei beginnen om 20.15 uur. Om 19.30 begint het voorprogramma tijdens de inloop. Op zaterdag 9 mei, na de Stiefbeenmarkt, is er een middagvoorstelling om 16.00 uur. Voorprogramma en inloop vanaf 15.15 uur. Vanaf januari kunnen er kaarten worden gekocht via de nieuwe website die speciaal voor dit project de lucht in gaat. Let op de aankondigingen.

Dank

Ook de subsidiegevers hebben vertrouwen in het project. De voorstelling kan worden gemaakt dankzij de steun en medewerking van de Gemeente West Betuwe, het Fonds voor Cultuurparticipatie, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, RCOAK en Rabobank West Betuwe. ‘Muziek… daar zit vrijheid in’