Jaargang 17, nummer 11
24 oktober 2019

Jongeren gevraagd voor Jong & Meer

WEST BETUWE/TRICHT - Voor het project Jong & Meer is Welzijn West Betuwe op zoek naar Trichtse jongeren tussen de 16 en 27 jaar, die zich in willen zetten voor hun eigen leefomgeving. Ben jij of ken jij een jongere die iets concreets wil betekenen voor de kern of buurt, aan de slag wil met lokale maatschappelijke vraagstukken of zijn/haar netwerk wil uitbreiden? Sluit je aan bij Jong & Meer en maak het verschil!

Jong & Meer

Binnen Jong & Meer staan jongeren als ‘projectteam’ zelf aan het roer en bepaalt de doelstellingen en de thema’s van het project. Zij worden ondersteunt door professionals van Welzijn West Betuwe, krijgen een training en mogen samen nadenken over een tegenprestatie voor hun inzet. Het is een geweldige kans om nieuwe mensen te leren kennen en een mooie aanvulling op het cv. Andere projectteams gingen al voor: zo organiseerden zes jongeren uit Heukelum een feest voor jongeren in hun dorp. “Er is niet zoveel te doen voor jongeren in Heukelum, toen we een oproepje zagen voor Jong en Meer waarbij je je eigenactiviteit mag organiseren, besloten we meteen te reageren,” vertelt Laurens (18). De vrienden zijn blij met de ondersteuning vanuit Welzijn West Betuwe. Op deze manier kunnen ze zelf hun idee realiseren. “Zelf hadden we dit nooit zo gekund. We krijgen goede hulp en hebben daardoor een vliegende start gemaakt.”

Maatschappelijke diensttijd

Jong & Meer is een onderdeel van de proeftuinen Maatschappelijke Diensttijd. Het kabinet gaat de maatschappelijke diensttijd (MDT) invoeren. De maatschappelijk diensttijd is voor jongeren om enerzijds meer betrokken te raken met de samenleving en anderzijds een bijdrage te leveren aan de samenleving. De maatschappelijke diensttijd biedt ruimte en kansen aan jongeren om zich in te zetten en tegelijkertijd hun talenten te ontwikkelen en ontdekken. Een situatie zonder drempels bestaat niet, maar de drempel kan wel zo laag mogelijk worden gelegd. Het belangrijkste ingrediënt zijn natuurlijk de jongeren zelf. Zij gaan het namelijk doen. “Voor en door jongeren”.

Proeftuin

Maar hoe deze er precies uit gaat zien staat nog open. De invulling van de MDT is wel essentieel voor haar succes. Want wanneer zijn jongeren bereid hun tijd vrijwillig te investeren in de maatschappij? Staatsecretaris Blokhuis heeft de jongeren daarom zelf aan het roer geplaatst en ze uitgedaagd om zelf met ideeën te komen. Dat gaat gebeuren in de proeftuinen. Welzijn West Betuwe zal invulling geven aan één van deze proeftuinen. In samenwerking met Kuseema en Spectrum gaan we ontdekken hoe de MDT het beste tot bloei kan komen.

Aanmelden

Meer informatie of aanmelden? Neem contact op met Stijn Brokx, sbrokx@welzijnwestbetuwe.nl of 06-23322831