Jaargang 17, nummer 11
24 oktober 2019

Glasvezelproject in buitengebied

REGIO/TRICHT – De aanleg van glasvezel in het buitengebied gaat binnenkort van start. Alle zeven deelnemende gemeenten in Rivierenland hebben namelijk ingestemd met de oprichting van een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie (gemeenschappelijke regeling) voor de aanleg en het beheer van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van de regio Rivierenland.

Overheidsmodel

Met deze laatste stap gaat een uniek project in Nederland van start, namelijk de aanleg van een netwerk via het zogenaamde overheidsmodel. Bewoners van en bedrijven in het buitengebied plukken hiervan de vruchten. Grootste voordeel van dit model is dat zij voor de aanleg van hun aansluiting niet hoeven te betalen. Daarnaast kunnen zij diensten afnemen voor prijzen die vergelijkbaar zijn met die in de kernen en hoeven zij ook geen maandelijkse buitengebiedstoeslag te betalen. Inwoners zijn ook niet verplicht om diensten af te nemen. Bovendien is het netwerk open, zodat alle aanbieders welkom zijn en inwoners zodoende zoveel mogelijk keuzevrijheid hebben.

Digitale Stad

Digitale Stad is de partner die samen met Regio Rivierenland namens de gemeenten het project gaat uitvoeren. In het voorjaar van 2019 is een campagne gehouden waar voldoende aanmeldingen zijn binnengekomen voor de aanleg zowel het buitengebied als de kleinere kernen.

Voortgang

Allereerst zal de uitvoeringsorganisatie worden opgericht. Partijen streven ernaar nog dit jaar met de aanleg van het glasvezelnetwerk te starten. Regio Rivierenland is de eerste overheidsorganisatie die een dergelijk project gaat uitvoeren. Dit voor zeven gemeenten in de regio Rivierenland: Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.

Voor meer informatie over dit project kijk op: 'www.digitale-stad.nl/rivierenland' en 'www.breedbandrivierenland.nl.'