Jaargang 17, nummer 10
26 september 2019

Gelderland herdenkt 75 jaar vrijheid

GELDERLAND - Met een programma boordevol tentoonstellingen, shows en luchtlandingen, bevrijdingsfestivals, herdenkingen en andere evenementen staat ook Gelderland stil bij de oorlog wordt samen 75 jaar in vrijheid leven gevierd.

Frontlinie

Gelderland lag van 17 september 1944 tot en met 5 mei 1945 in de frontlinie. Te beginnen met de Operatie Market Garden in september 1944 en eindigend met de Duitse capitulatie in mei 1945. Grote delen van de provincie waren frontgebied, met evacuaties, onderwaterzettingen, verwoestingen en duizenden burgerdoden als gevolg. Alle Gelderse regio’s kregen in deze maanden met de oorlog te maken, ook het Rivierengebied met ons dorp dat vanwege het opblazen van de spoorbrug door de Duitser geëvacueerd moest worden. Met Zeeland, Limburg en Noord-Brabant is Gelderland de provincie met de meeste oorlogsschade in Nederland.

Ooggetuigen

In 2019 en 2020 is deze episode 75 jaar geleden. In heel Gelderland wordt gewerkt aan projecten om stil te staan bij de gebeurtenissen van toen en om de Bevrijding en 75 jaar vrijheid te vieren. De focus ligt zeker niet alleen op het verleden, maar ook op het heden en de toekomst. Het aantal ooggetuigen van toen slinkt gestaag, het is aan huidige en nieuwe generaties om lessen te trekken uit het verleden, te beseffen dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Er worden verbanden gelegd tussen toen en nu. Sinds de herfst van 2017 is onder leiding van de stichting WO2GLD met de WO2-organisaties in de regio gewerkt aan een inventarisatie van initiatieven voor 2019 en 2020.

Programma

‘Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid’ is de titel van het programma, waarin deze projecten samenkomen. Het bestaat uit een basis van reguliere activiteiten, met als extra’s initiatieven die speciaal ontwikkeld zijn of worden in verband met de kroonjaren en de toekomst. Enkele voorbeelden van plannen met een duurzaam karakter: apps, routekaarten, documentaires, informatieplekken en landmarks. Wellicht de belangrijkste ‘plus’ in dit verband: er is een groeiende samenwerking tussen de WO2-organisaties binnen en tussen de regio’s.

Meer info

Kijk voor meer informatie over Gelderland Herdenkt op 'www.gelderland.nl.' Voor vragen over Gelderland Herdenkt neem contact op met Arina Rengelink (Provincie Gelderland) via e-mail: gelderlandherdenkt@gelderland.nl.