Jaargang 17, nummer 10
26 september 2019

Wat vaker vegetarisch koken?

TRICHT - In de krant, in televisieprogramma’s en om je heen hoor je steeds vaker het voorstel om wat vaker vegetarisch te eten. Niet elke dag dat vertrouwde stukje vlees of vis. En eigenlijk zou je dat ook wel willen. Voor het milieu maar ook gewoon omdat het misschien gezonder is. Maar je hebt zelf eigenlijk te weinig leuke ideeën voor een smakelijk vegetarisch gerecht. Je weet misschien niet wat handig is om met elkaar te combineren? Of hoe je ervoor moet zorgen dat je toch genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt? Je hebt er te weinig ervaring mee maar toch wil je dat ook wel? Een of twee keer per week thuis eens een vegetarische maaltijd op tafel zetten? Dan is het volgende aanbod misschien leuk en zinvol voor jou.

Kookploegje

Met een aantal geïnteresseerde inwoners van ons dorp willen we binnenkort een klein experimenterend kookploegje vormen dat met elkaar kookt en eet. Drie keer met bijvoorbeeld 4 kokers/bakkers van 15.30 tot 18.00 uur en dan tussen 18.00 en 20.00 uur, met vier gasten er bij, alles wat gemaakt is, opeten en bespreken. Niet heel hoogdravend maar gewoon een lekkere en vegetarische maaltijd bereiden en daar dan gezellig samen met elkaar van smullen. We bespreken wat er goed aan is, wat beter of anders kan en dat willen we dan drie keer doen.

Het menu maken we aan de hand van drie thema’s: de eerste keer over het koken en bakken van herfstgerechten met paddenstoelen en noten, de tweede keer over winterse gerechten met erwten, bonen en of linzen en de derde keer maken we gerechten met ei.

Kooksessies

Bij de eerste serie van drie kooksessies is er plaats voor 4 kokers die alle drie de dagen met ons mee koken. Vanaf 15.30 tot 17.45 uur wassen en snijden we de ingrediënten en vervolgens het maken, bakken, koken van de gerechten. Wil je niet koken maar wel als ‘gast’ komen mee eten, dan mag jij je ook opgeven. Met z’n tienen eten we dan wat er gemaakt is. Daarna maken we afspraken over de maaltijd van de volgende keer.

We komen drie vrijdagmiddagen, 1 november, 13 december en 17 januari, tussen 15.30 en 20.00 uur bij elkaar in de keuken van Astrid aan de Lingedijk en de kosten van de inkoop slaan we hoofdelijk om. Consumpties tijdens het werk zijn voor ieders eigen rekening.

Deelname

Heb je zin om drie keer mee te doen, geef het dan via een mailtje aan Astrid door. De deelname geschiedt op basis van volgorde van aanmelding via een mailtje met jouw naam astridvanderwerff@kpnmail.nl dus….. hoe eerder aangemeld hoe beter. Geef aan of je wilt koken vanaf 15.30 uur of alleen wilt mee komen eten vanaf 17.45 uur. De inschrijving sluit 15 oktober. Dan maken we daarna bekend wie er aan de eerste serie deelnemen en regelen we een aantal details over wat je mee mag nemen aan huishoudelijke spullen en dergelijke.

Let op: je hoeft juist niet heel veel ervaring te hebben met vegetarisch koken, mag wel maar dat is echt geen vereiste.

Als de animo er voor blijft bestaan, willen we een tweede serie van drie organiseren rondom andere thema’s. Bijvoorbeeld gerechten met Tempeh, Seitan en Tahoe/Tofu, gerechten met kaas, pasta's en deeg met verschillende graansoorten.

Wij, Astrid van der Werff en Ton van Vlijmen, zijn benieuwd wie er met ons mee wil doen. Laat het ons weten, ook als je vragen hebt. Meld je aan als koker of als geïnteresseerde eter. Met veel groeten en tot binnenkort dan aan de keukentafel.

Astrid en Ton