Jaargang 17, nummer 7
23 mei 2019

Ontwerp reizigerstunnel station Geldermalsen gekozen

STATION - De Lingense Alliantie heeft vier architectenbureaus gevraagd om een schetsontwerp te maken voor de nieuwe entrees en reizigerstunnel van het station Geldermalsen. De vier ontwerpen zijn maandag 6 mei gepresenteerd aan belangstellenden en de vakjury (beoordelingscommissie). Er was grote belangstelling, ook uit ons eigen dorp. Het station van Geldermalsen voelt ook een beetje aan als ons station. Veel Trichtenaren maken immers gebruik van het monumentale station. De aanwezigen hebben 6 mei hun voorkeur uitgesproken voor het ontwerp van Hans van Heeswijk architecten. Na beoordeling door de vakjury, is de conclusie dat Hans van Heeswijk architecten de hoogste totaalscore heeft gehaald en de opdracht krijgt om het ontwerp verder uit te werken. De publieksstem heeft hierbij de doorslag gegeven.

Juryrapport

De juryleden, bestaande uit vertegenwoordigers van bureau Spoorbouwmeester, ProRail en De Lingense Alliantie, hebben individueel op basis van zorgvuldige weging van de criteria hun oordeel gegeven. Vervolgens zijn de punten opgeteld om te komen tot een eindoordeel. Het ontwerp van Hans van Heesweek architecten komt door de publieksstem als winnaar uit de bus, gevolgd door Office Winhov. Volgens de vakjury is het winnend ontwerp “contrasterend in kleur en materiaal met het monumentaal stationsgebouw maar passend in aandacht voor details, materialen en proporties. Mooi opvallend en zelfverzekerd ontwerp, het houten plafond in de tunnel voorkomt dat het allemaal te koel en zakelijk wordt”.