Jaargang 17, nummer 6
25 april 2019

Beschuldiging van witwassen

[TRICHT] De eigenaren en voormalig bestuurders van het bedrijf A.Hak uit Tricht worden door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van het witwassen van 1,2 miljard Amerikaanse dollars voor een opdrachtgever in India. Zij werden dinsdag 2 april door de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) opgepakt en zijn later die week voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam. De verdachten zouden zelf zo’n 10 miljoen dollars aan de witwasdeal overgehouden hebben. Zij zijn inmiddels weer op vrij.

De verdenking gaat over een zaak die ruim tien jaar geleden speelde. In 2007 assisteerde A.Hak het Indiase Reliance Industries bij het aanleggen van het destijds grootste pijpleidingproject van India. Een 1400 km lange hogedrukgasleiding van de oost- naar de westkust. Hierbij waren Europese, Chinese, Russische en Indiase aannemers betrokken. A.Hak fungeerde volgens het OM als inkoopkantoor dat over heel de wereld materialen en diensten inkocht voor het project. Het openbaar ministerie denkt hard te kunnen maken dat er via het bedrijf dubbele facturen werden opgesteld, afnemers in India zouden daarvan de dupe zijn.

Bedreigingen

A.Hak kwam deze maand ook in het nieuws omdat het bedrijf meewerkt aan de bouw van windmolenparken. Omroep Gelderland meldde dat het bedrijf een van de hoofdaannemers van een omstreden windmolenpark op de grens van Drenthe en Groningen is. A.Hak legt onder andere elektriciteitskabels aan die de windmolens moeten verbinden met het stroomnet. Er is aangifte gedaan bij de politie.

Het hoofdkantoor van A.Hak is sinds 1986 op de plek van de oude steenfabriek aan de Steenoven. Steenoven gevestigd. Het bedrijf is specialist in de aanleg van ondergrondse infrastructuur voor transport en distributie van olie, gas, water en elektriciteit en heeft zo’n 1000 werknemers in vaste dienst.