Jaargang 17, nummer 6
25 april 2019

Nieuwe cd-productie Piet van der Steen

TRICHT - Organist Piet van der Steen, inwoner van Tricht, brengt weer een omvangrijke cd-productie uit. Nu met orgelwerken van César Franck (1822-1890). De grote 19e eeuwse componist Franck bespeelde in zijn jaren een orgel van de meest beroemde orgelbouwer in de 19e eeuw in Frankrijk: Aristide Cavaillé-Coll. Francks orgelwerken zijn dan ook gedacht vanuit de klank van dit instrument.

Piet van der Steen toog dus naar een Cavaillé-Coll-orgel in Frankrijk: het instrument in de monumentale neo-gotische kerk Notre-Dame in Épernay. Hij nam daar op zestien orgelwerken van Franck en in Nederland enkele werken op een drukwind-harmonium. In het ingesloten booklet staat informatie over Francks muziek: over het tempo, over het bespeelde orgel en over hoe Francks werken uitgevoerd moeten worden.

Piet van der Steen hield zich in zijn inmiddels meer dan 50-jarige organistenloopbaan langdurig bezig met Francks kunst, met zowel zijn orgel- als met zijn harmoniumwerken. Al in 1976 behaalde hij de Eerste Prijs op het eerstgehouden Nationaal Concours César Franck in Haarlem.

De 3 cd-box wordt gepresenteerd tijdens een orgelconcert op vrijdag 17 mei (20:15) in de Oud-Katholieke Ste. Gertrudiskathedraal (Willemsplantsoen) in Utrecht. De nieuwe cd-productie is aldaar voor een eenmalig gereduceerde prijs verkrijgbaar.

De toegang is vrij en iedere belangstellende is welkom.