Jaargang 17, nummer 6
25 april 2019

Ingezonden: drie drollen voor de deur

Enkele jaren geleden lanceerde de gemeente een nieuwe regeling om de openbare ruimte vrij te houden van hondenpoep. Er werden op diverse punten in de gemeente rode zakjes opgehangen die degenen die een hond uitlieten, konden gebruiken om de uitwerpselen van hun huisdier op te ruimen als deze zich ontlast had. Het was zelfs zo, dat degene die een hond uitliet en geen rood of ander zakje bij zich had, een bekeuring kon krijgen, zelfs als het huisdier nog niet eens zijn behoeften had gedaan! In Tiel kostte het de nalatige hondenuitlater zelfs 60 euro als hij het zakje niet bij zich had. Overdreven gedoe dat wrevel opwekte bij de hondenbezitters; en terecht.

Toen werden de zakjes waarschijnlijk ineens te duur voor de gemeente, dus kondigde die aan dat er geen zakjes meer beschikbaar werden gesteld. Op het resultaat van deze beslissing kon je wachten. Eerst hielden de hondenbezitters zich nog wel aan de regels en namen van huis zelf een zakje mee. Maar als het voor de gemeente in feite niet meer zo urgent is, dan vergeet je een keer het zakje, je krijgt toch geen bekeuring en dus vergeet je steeds vaker zo'n zakje mee te nemen.

Nu, een paar jaren later, kunnen voetgangers, moeders achter kinder- en wandelwagens en ouderen achter hun rollator weer volop 'genieten' van de hondenpoep die op de stoep ligt. Ludiek bedoeld om deze moeders en ouderen tussen de drollen door te laten slalommen op het trottoir voor extra lichaamsbeweging?

Ik zit niet te wachten op een nieuwe regeling van de gemeente. We kunnen als volwassen burgers toch zelf wel het fatsoen opbrengen om de uitwerpselen van een hond netjes op te ruimen door ze in een zakje te doen dat van huis meegenomen is en het thuis in de kliko deponeren? Daar hebben we toch geen verordening voor nodig?

Als mijn man, voor ik met de rollator het trottoir op kan draaien, eerst de poep moet opruimen die een ander heeft achtergelaten, dan denk ik: dit is in ons mooie en zorgzame dorp Tricht toch eigenlijk niet bestaanbaar dat er overal weer poep ligt. Het is zo'n kleine moeite om de poep van je eigen hond op te ruimen als hij niet op de speciale uitlaatplekken poept en je maakt je dorpsgenoten er blij mee. Doen!

Gonda Scheffel-Baars