Jaargang 17, nummer 6
25 april 2019

De twee Trichtse Klompenpaden

TRICHT - Op Trichts grondgebied bevinden zich maar liefst twee klompenpaden. Het Leidsche Hoevenpad dat van het begin van de Appeldijk, via de Marienwaerdt over natuurgebied de Leidsche Hoeven loopt en het Engelroderpad dat door de Regulieren via het buitengebied van Beusichem voert. Op de Nieuwe Graafsteeg, die ook de verbinding tussen beide klompenpaden maakt, zijn nieuwe toegangshekken en informatieborden geplaatst. Beide paden zijn mooie ommetjes dicht bij huis.

Cultuurhistorie

Klompenpaden zijn cultuurhistorische wandelroutes die particuliere terreinen, zoals landgoederen en boerenland, toegankelijk maken voor de wandelaar. Ze gaan zoveel mogelijk over historische tracés en onverharde paden. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer. De paden vertellen bewoners en wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. Ook het landschap heeft voordeel van de ontwikkeling van Klompenpaden: vaak worden landschapselementen hersteld en aangelegd. Door aan te sluiten bij lokale initiatieven als landwinkels, horeca en kamperen bij de boer wordt de economie van de streek versterkt.

Vrijwilligers

Het ontwikkelen van Klompenpaden doen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland altijd in samenwerking met diverse particuliere eigenaren, vele vrijwilligers, gemeenten en andere partijen uit de streek. Diverse dorpsgenoten zijn dan ook betrokken bij het onderhoud van de Trichtse klompenpaden. Hun inzet is onmisbaar bij het goed bewandelbaar houden van de Klompenpaden.

111 klompenpaden

In de provincies Utrecht en Gelderland stond aan het eind van 2018 stond de teller alweer op 111 Klompenpaden. Dat staat garant voor 1.742 km wandelplezier! In 2018 zetten maar liefst 1.073 vrijwilligers zich daarvoor in. Kies met het wandelseizoen voor de deur een Klompenpad uit en ga lekker naar buiten want Klompenpaden staan garant voor prachtige wandelingen. Meer informatie over deze en de andere Klompenpaden is te vinden op 'www.klompenpaden.nl.'