Jaargang 17, nummer 5
21 maart 2019

Brandpreventiebijeenkomst

DORPSHUIS - De gemeente West Betuwe beschikt over een goede brandweerzorg. De brandweerprofessionals - veelal vrijwilligers - zijn goed opgeleid en geoefend. Voor woningen geldt een opkomsttijd van acht minuten. Dit betekent dat de brandweer vanaf de 112-melding tot en met het ter plaatse komen acht minuten de tijd heeft. In een aantal dorpen in West Betuwe wordt deze normtijd niet altijd gehaald. Het gaat hier om de volgende dorpen: Spijk, Vuren, Deil, Enspijk, Est, Opijnen, Heesselt, Haaften, Hellouw en last but not least ook om Tricht.

Zelf maatregelen treffen

Het is daarom van belang om zelf ook veiligheidsmaatregelen te treffen In alle dorpen waar de acht minuten niet gehaald worden, zijn inloopavonden georganiseerd. Tijdens de inloopavond in Tricht kwamen diverse bewoners om meer te horen over wat men zelf kan doen. Vanuit de Brandweer Geldermalsen waren twee brandweermensen aanwezig om vragen te beantwoorden.

Rookmelders redden levens

Rook is een van de grootste bedreigingen bij woningbranden. Door het inademen van rook krijgt het lichaam geen zuurstof, met vaak ernstig of fataal letsel tot gevolg. Rookmelders waarschuwen met een luid alarm als er rook is. Plaats rookmelders in de hal en op de overloop, maar ook in ruimten waar geslapen wordt en waar brand kan ontstaan. Zorg ervoor dat rookmelders goed te horen zijn, ook als de deuren gesloten zijn. Men kan zelf een rookmelder kopen bij een bouwmarkt.

Rookmelderteam

Het rookmelderteam bestaat uit meer dan 2500 vrijwilligers die door de Brandweer zijn getraind in het op de juiste wijze plaatsen van rookmelders. Overal in Nederland staan zij klaar en plaatsen zij kosteloos de rookmelder als mensen dat zelf niet meer kunnen. Ook bespreken zij hoe men bij brand veilig kan vluchten. Aanmelden kan tijdens kantooruren naar 0251-275590. Een medewerker van de Nederlandse Brandwonden Stichting helpt de beller verder. Ook kan men zich aanmelden via 'www.brandwondenstichting.nl/rookmelderteam.'