Jaargang 17, nummer 5
21 maart 2019

Voorkom brand in huis door elektrische apparaten!

Onvoorzichtig gebruik van elektrische apparatuur is een van de meest voorkomende oorzaken van een woningbrand. Of het nu een wasdroger, magnetron of föhn is, bijna alle elektrische apparaten worden warm. Deze warmte moet weg kunnen. Opgehoopt stof zorgt er vaak voor dat de warmte het apparaat niet kan verlaten. En als dat niet kan, dan is er kans op brand! Hoe kun je de kans op brand veroorzaakt door elektrische apparatuur verkleinen? Hier vijf tips:

Let op je wasdroger

Van alle elektrische apparaten zijn wasdrogers het meest brandgevaarlijk. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed door en let op het advies voor onderhoud en schoonmaak. Maak in ieder geval de filters altijd goed schoon.

Zet apparaten liever uit dan op stand-by

Als een elektrisch apparaat aan staat, worden onderdelen binnenin het apparaat heet, ook als het op stand-by staat.

Rol kabelhaspel uit

Als je voor een apparaat een kabelhaspel gebruikt, rol die dan helemaal uit. Het nog opgerolde snoer in de haspel kan warm worden en als het isolatiemateriaal smelt, kan kortsluiting en daardoor brand ontstaan.

Reinig het filter van je afzuigkap

Maak minimaal eens per drie maanden het vetfilter in de afzuigkap schoon of vervang het. Het vet in het filter kan vlam vatten als je veel kookt of als de vlam in de pan slaat. Heel wat keukens zijn op die manier volledig uitgebrand

Denk aan ventilatie voor (inbouw)apparatuur

De warmte die apparaten afgeven, moet weg kunnen. Denk aan een tv, versterker, modem, computer, oven, magnetron en halogeenspotjes. Maak de ruimte om (inbouw)apparaten 1x per jaar goed schoon met een stofzuiger.