Jaargang 17, nummer 3
24 januari 2019

Afvalstoffenheffing Rivierenland 2019 vastgesteld

REGIO RIVIERENLAND- Het Algemeen Bestuur van Avri bestaande uit wethouders uit de tien Avri-gemeenten hebben de afvalstoffenheffing 2019 vastgesteld. Het vaste tarief is €169 per huisaansluiting, het variabele tarief wordt €1 per afvalzak (maximaal 30 liter). Deze tarieven gaan voor de meeste mensen pas in per 1 juli als de ondergrondse containers in gebruik genomen worden. Tot die tijd, en voor mensen (in bijvoorbeeld het buitengebied die restafvalcontainers blijven houden) wordt het tarief voor 140 en 240 liter huiscontainers voor restafval naar rato berekend. Dit gaat ook op voor de reeds bestaande ondergrondse restafvalcontainers van 60 liter. Flatbewoners die hun gft-afval niet kunnen scheiden behouden hun korting.

Afval scheiden bespaart kosten

Inwoners hebben zelf invloed op de totale heffing die zij betalen. Hoe minder restafval inwoners overhouden door afval goed te scheiden, hoe goedkoper het voor hen wordt. Minder afval betekent ook dat er minder restafval verbrand wordt en minder verbranden betekent óók een schonere lucht en dat grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Hiermee helpt iedereen mee de aarde te sparen voor huidige en toekomstige generaties.

Rivierenland goed bezig

In Rivierenland is men al goed bezig met het scheiden van afval. Van 120 kg vorig jaar, staat de teller nu op ongeveer 110 kg restafval per persoon. Om inwoners te stimuleren hun afval beter te scheiden haalt Avri het restafval van de meeste inwoners vanaf 1 juli 2019 via ondergrondse containers op. Het is bewezen dat inwoners hierdoor hun afval beter scheiden en dat zij nog maar weinig restafval over houden. Het doel is 75 kg restafval per persoon. De verwachting is dat dit in Rivierenland ruimschoots gehaald gaat worden.