Jaargang 17, nummer 1
29 november 2018

Donkere Dagen Offensief politie

Het wordt weer eerder donker buiten. Tijdens deze donkere periode surveilleren collega’s extra in uw buurt, worden volop preventieve acties georganiseerd en inbrekers, overvallers en straatrovers extra in de gaten gehouden. Maar wat kunt u zelf doen om geen slachtoffer van een woninginbraak te worden?

Een inbreker komt een stuk moeilijker uw huis binnen als u de deur op het nachtslot draait. Daarnaast kunt u overwegen een anti-inbraakstrip aan te brengen. Heeft uw deur een enkelvoudig hoofdslot? Plaats dan een extra slot op kniehoogte. Dit zorgt voor extra stevigheid van de deur.

Een inbreker trekt de cilinder uit het slot (kerntrekken). Een inbreker komt een stuk moeilijker uw huis binnen als u cilinders monteert die tegen het zogenaamde kerntrekken bestand zijn. Ook bestaat er veiligheidsbeslag dat tegen kerntrekken is beveiligd. Vraag er naar bij de vakman.

Een inbreker boort een gaatje onder het slot van een deur of raam. Vervolgens draait de inbreker met een ijzerdraad de sleutel om die nog in het slot zat en/of opent de raamsluiting. Een inbreker komt een stuk moeilijker uw huis binnen als u bij ramen sloten monteert die met een sleutel afsluitbaar zijn. Laat ook nooit een sleutel in de deur of het raamkozijn zitten. Haal sleutels altijd uit het slot en berg ze op een veilige plek op.

Team Burgernet, politie Oost-Nederland