Jaargang 17, nummer 1
29 november 2018

Een kaart met een verhaal

TIRCHT - Deze kaart werd uitgegeven door D.C. Schaaij. Hij woonde met zijn gezin in de Belder op nummer T24 (thans nummer 2). Hier had hij een kruidenierswinkeltje. Een klein internetonderzoek bij het bevolkingsregister van de voormalige gemeente Buurmalsen leverde best wat informatie op.

Dirk Cornelis werd, volgens het bevolkingsregister, geboren op 11 maart 1862 te Buurmalsen. Het is echter aannemelijker dat onze Dirk (want zo heette hij) in Tricht werd geboren. Het geboortedorp van veel Trichtenaren staat in het bevolkingsregister verkeerd vermeld. Men boekte in die tijd veel geboorten in de gemeente in en dat was Buurmalsen. Dirk was het tweede kind van Michiel Schaaij en Elisabeth Dirkje Schaaij- van Mourik. Hij had dertien broers en zussen en was de op een na oudste. Op 41-jarige leeftijd werd Dirk vader van Dirk Cornelis Ellie Schaaij. Ellie werd op 27 september 1903 geboren en was vernoemd naar een jongere broer van Dirk, die op 4-jarige leeftijd was overleden.

Achterop de ansichtkaart, waarop Dirk trots naast zijn handelswaar staat, staat het volgende: ‘Handel in kolonialen en grutterswaren, kaas, boter, eieren, veevoeder etc. Concurrerend adres en betrouwbaar’. Op ons komt de combinatie van kruidenier en veevoeder vreemd over, maar in die tijd was dat een heel gebruikelijke. Bakker Vermeer aan de Lingedijk 104 (T31a) verkocht, naast brood en kruidenierswaren, ook veevoeder.

Dirk ging er vaak met paard en wagen op uit om in de wijde omgeving van Tricht producten aan de man te brengen. Met een vergrootglas heb ik geprobeerd de producten die op de wagen staan te herkennen. Dat viel niet echt mee. In ieder geval herken ik koffie, thee en zeep. Ook meen ik de naam van een verzekeringsmaatschappij te herkennen. Het is dus goed mogelijk dat Dirk ook verzekeringen aan de man bracht.

Dirk gaf ook ansichtkaarten uit. En niet de minste, er zitten juweeltjes van kaarten tussen. De kaarten die ik ken zijn allen in de periode 1912-1914 verstuurd. Het is aannemelijk om er van uit te gaan dat Schaaij in 1911 of 1912 begon met het verkopen van ansichtkaarten.:

Wellicht hebt u oude ansichtkaarten of foto’s van Tricht of van andere dorpen en wilt u er meer over weten. Neem dan gerust contact met mij op.

Reageren? 0345-572212/marcovdschagt@gmail.com.

Meer weten over het verzamelen van ansichtkaarten? Kijk dan eens op 'www.betuwsekring.nl'

Marco van der Schagt.