Jaargang 17, nummer 1
29 november 2018

Uitslag gemeenteraadsverkiezing West Betuwe

WEST BETUWE - Het opkomstpercentage bij de herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeente West Betuwe die op 21 november gehouden werden was 52,52%. Dat percentage is een gemiddelde. Er waren kernen met een zeer lage opkomst en kernen met een hogere opkomst.

Zetels per partij

De voorlopige uitslagen per partij werden aan het eind van die avond in het gemeentehuis van Geldermalsen, waar het hoofdstembureau gevestigd was, bekend gemaakt. Er zijn 5 zetels voor Dorpsbelangen, 5 zetels voor de SGP, 3 zetels voor de VVD, 2 zetels voor Verenigd West Betuwe, 2 zetels voor D66, 4 zetels voor het CDA, 2 zetels voor de PvdA, 3 zetels voor ChristenUnie, 2 zetels voor GroenLinks en 3 zetels voor Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe.

Voorkeursstemmen

De volgende dag vond in sporthal De Randhorst in Geldermalsen het centraal tellen van de stemmen plaats. Bij die telling zijn ook de stemmen per kandidaat geteld. Belangstellenden waren welkom om vanaf de tribune het telproces te volgen. Om 18.00 uur was een speciale persconferentie waar de burgemeester van Geldermalsen, als hoofd van het centrale stembureau, de definitieve uitslag van die tweede telling bekend maakt. Toen bleek dat vier kandidaten door het aantal voorkeursstemmen alsnog in de gemeenteraad van West Betuwe zijn gekozen (waardoor vier andere kandidaten hun plek moeten afstaan). Met voorkeursstemmen zijn gekozen Rutger van Stapperhoef uit Rhenoy (Dorpsbelangen), Ad van Krieken uit Herwijnen (CDA), Govert van Bezooijen uit Herwijnen (ChristenUnie) en last but not least onze dorpgenote Rita Boer Rookhuiszen (D66).

Alle nieuwe raadsleden worden op woensdag 2 januari tijdens de allereerste gemeenteraadsvergadering van West Betuwe officieel geïnstalleerd. Plaats: gemeentehuis aan de Kuipershof 2 in Geldermalsen. Aanvang 19.00 uur.