Jaargang 16, nummer 10
28 september 2018

Bijzondere prijs voor Gaitri Pagrach-Ghandra

NEW YORK - Dorpsgenote Gaitri Pagrach-Ghandra komt oorspronkelijk uit het Zuid-Amerikaanse Guyana. Door haar echtgenoot Henk kwam zij in ons dorp terecht. Velen kennen haar als gevierd auteur van schitterende kookboeken. Minder bekend is dat zij zich als ceramiste en schrijfster op een wel heel bijzondere manier bezig houdt met de Guyanese cultuurhistorie van haar thuisland. Deze zomer ontving zij daarvoor in New York de eerste prijs van de ‘Godfrey Chin Prize for Heritage Journalism’.

Culturele geschiedenis

Elke laatste woensdag van augustus worden in New York Guyanesen in binnen- en buitenland voor hun bijdragen op cultureel gebied geëerd. De Guyanese cultuur is in wezen een manier van leven, aldus de jury. Met een artikelenserie op de facebookpagina ‘Kiskadee Days’ heeft Gaitri volgens het juryrapport bijgedragen om deze rijke en multiculturele geschiedenis te behouden en een gesprek tussen generaties op gang te brengen over de vele manieren waarop de Guyanese cultuur zich manifesteert, aldus de Guyanese ambassadeur bij de Verenigde Naties Michael Ten-Pow tijdens de uitreiking.

Sculpturen

Gaitri gebruikt haar sculpturen, met name vrouwenfiguren die ze haar ‘ladies’ noemt, om te verhalen over herinneringen aan haar eigen jeugd op het platteland en de suikerplantages van Guyana. De ladies beleven het dorpsleven uit de tijd van net voor en na de dekolonisatie van Guyana. Een verdwenen tijd die alleen in herinneringen en verhalen zoals die van Gaitri, levend wordt gehouden. Op haar facebookpagina ‘Kiskadee days’ zijn deze verhalen terug te vinden. De Kiskadee is een veel voorkomende vogel in Zuid-Amerika. De verhalen zijn in het Engels geschreven vermengd met creools. De Ladies zijn bewoners van het ‘verzonnen’ dorp Kiskadee waar ook de verhalen die Gaitri vertelt zich afspelen. Veel Guyanezen in Guyana en daarbuiten vonden herkenning in die verhalen. Dat stimuleerde Gaitri bij het schrijven en leverde haar uiteindelijk ook wereldwijd erkenning op binnen de Guyanese gemeenschap die vorige maand beloond werd met de journalistieke prijs.

Guyana

Het land ligt in het noorden van Zuid-Amerika en grenst aan Suriname, Brazilië en Venezuela en kwam na eerst uit drie verschillende Nederlandse Koloniën te hebben bestaan in 1815 onder Brits bestuur. Net als in buurland Suriname heeft de slavernij veel invloed gehad. De afschaffing hiervan leidde onder andere tot immigratie van veel mensen (waaronder Gaitri’s voorouders) uit India die werk verrichtten op de suikerrietplantages. Op 26 mei 1966 werd Guyana een onafhankelijke staat binnen het Britse Gemenebest.