Jaargang 16, nummer 9
23 augustus 2018

Bacterie in de Linge

LINGE - In de rivier de Linge is de Vibrio-bacterie aangetroffen. Deze bacterie kan bij zwemmers oor-, huid- en wondinfecties veroorzaken. Heel soms leidt dit tot bloedvergiftiging. Aanleiding voor het onderzoek van het Lingewater is een patiënt met een bloedvergiftiging door Vibrio-bacteriën. Deze patiënt heeft in het de Linge tussen Rhenoy en Rumpt gezwommen.

Bacterie al vaker aangetroffen in Nederland

In Nederland werden eerder Vibrio-bacteriën aangetroffen in de Noordzee, de Oosterschelde en het IJsselmeer. Dat nu ook Vibrio-bacteriën worden gevonden in de Linge hangt mogelijk samen met de warme zomer en hoge watertemperatuur.

Waarschuwing

De GGD waarschuwt voor het zwemmen in de Linge. Vooral voor mensen met open wondjes is er een risico op infecties met bacteriën zoals de Vibrio-bacterie. De Linge tussen Rumpt en Rhenoy is geen officiële zwemwaterlocatie en wordt niet gecontroleerd. Wilt u zwemmen in natuurlijk of open water? Doe dit dan bij voorkeur op de officiële zwemwaterlocaties waar de waterkwaliteit wel gecontroleerd wordt. Deze vindt u op 'www.zwemwater.nl'

Ziekteverschijnselen

Heeft u in natuurlijk of open water gezwommen en krijgt u last van oor-, huid- of wondinfecties? Neem dan contact op met uw huisarts en geef aan waar u gezwommen heeft.