Jaargang 16, nummer 9
23 augustus 2018

Weer met een hele volle bus op stap: een verslag

Op woensdag 6 juni, het is echt een traditie op de eerste woensdag van juni, stapten 69 ouderen in de bus van de Betuwe Express. Natuurlijk wisten alleen de ijverige vrijwilligers van de Reiskas Bejaarden Tricht waar de reis heen zou gaan maar dat bleef niet lang een geheim. We zouden naar een dorp gaan dat met een A begon, zei een van hen en als extra hint: dat ze daar bij Feyenoord niet heel blij mee zijn. Nou dat was gelijk duidelijk. Maar… gaan we dan de hele dag naar Amsterdam toe of alleen maar eventjes en dan verder? Geen idee.

Rondvaart

In ieder geval bracht de enthousiaste chauffeur ons in één vloeiende beweging naar het centrum van de stad, naar restaurant de Kroonprins aan de Prins Hendrikkade, voor een lekker kopje koffie of thee met appelgebak en slagroom. Een goede gelegenheid om even met een paar andere dorpsgenoten kennis te maken die niet voor, naast of achter je in de bus zaten. Van daaruit zijn we overgestoken en gelijk bij de steiger tegenover de St. Nicolaaskerk aan boord gestapt van een flinke halfopen rondvaartboot. Voor een tocht door de hele Herengracht, langs imposante gevels, onder fraaie oude bruggetjes door en niet gehinderd door voortsnellende toeterende auto’s, scooters of van alle kanten komende fietsers. “Blij dat ik hier niet woon, in het centrum van zo’n grote stad.” was een veelgehoorde uitspraak die ochtend. Maar op het water, met de zon en een lekker windje was het een hele rustige en bijzondere tocht. We passeerden veel rondvaartboten, gemeentelijke vuilnisophaaldiensten per boot, boottaxi’s, pakketboten van DHL en sloepen waar kinderen van basisscholen onder deskundige begeleiding een deel van de “plastic soep” uit het haven- en het grachtenwater haalden. Van dat opgeviste plastic worden daarna o.a. hun bootjes gemaakt.

Katwoude

Na een uur varen, stapten we allemaal weer in de bus, op weg naar de lunch. In de Simonehoeve, tussen Amsterdam Noord en Volendam, in Katwoude. Daar hebben we een lunch gekregen met verschillende soorten brood, soorten kaas, vleeswaren, krentenbrood, twee salades, gerookte makreel en toen een stukje fruit toe. Aansluitend een rondleiding door de grote bedrijfshallen met uitleg over het maken van kaas en het fabriceren van klompen. Dat waren twee leuke vertellers, die kaasboerin en die goedlachse klompenmaker. Met veel humor wisten ze ieders aandacht te vangen en de uitleg toch helder en actueel te houden. Aansluitend een wandeling langs schappen vol toeristische spullen zoals bordjes, klompen, poppetjes, molentjes, theedoeken en veel, veel kaas. Er is flink wat gekocht voor het thuisfront, kinderen en kleinkinderen.

Volendam

Op naar Volendam, de plek van de ‘Palingsound’. Jan Smit en Nick en Simon hebben we niet zien lopen maar wel enkele andere bekenden uit hun televisieseries. Mooi was de uitleg van de ervaren palingroker Jan Smit (Smit Bokkum) over het hele rookproces, de kwaliteit van paling en over de teloorgang van de vissersvloot en de nu ook weer iets aantrekkende palingvangst. Met als lekker hapje, voor de visliefhebbers althans, een echt warm gerookt stukje paling. http://'www.smitbokkum.nl/.' Na een drankje op het zonovergoten terras met uitzicht op de haven zijn we met z’n allen naar Haarzuilens gereden voor de avondmaaltijd in “t Wapen van Haarzuylen” aan de kleurrijke Brink.

Dank

En als je bedenkt wat je op die dag allemaal hebt meegemaakt, gegeten en gedronken dan zijn de kosten ongelooflijk laag en dat komt vooral door de geweldige financiële steun van allerlei welwillende bedrijven, individuele ondernemers en bewoners uit Tricht en omgeving. Dank jullie wel! Dank ook aan de organiserende vrijwilligers en iedereen die bijdraagt door o.a. het kopen van de traditionele Trichtse oliebollen rond Oud en Nieuw.

Volgend jaar op woensdag 5 juni 2019 is er vast wel een plekje voor jou in de bus. Dan ga je lekker mee, rollator of niet, we helpen elkaar waar nodig. Let op de oproep in de dorpskrant!