Jaargang 16, nummer 8
5 juli 2018

Wedstrijd Nederland-Argentinië bij VVTricht

VOETBAL – De WK 78 finale Nederland-Argentinië werd op zaterdag 23 juni dunnetjes overgedaan. Het was de bedoeling revanche te nemen voor het verlies destijds, helaas lukte het wederom niet de Argentijnen te verslaan, ook al bestond dat team uit gelegenheidsvoetballers die door initiatiefnemer Steffen Elgersma bij elkaar gesprokkeld waren vanuit de Argentijnse gemeenschap in Nederland. Ook het Nederlandse team was een gelegenheidsteam, met een aantal ervaren spelers van VVTricht en daarnaast ook Niko Wiendels en Ton van Maanen, beiden wethouder in de gemeente Geldermalsen. De wedstrijd werd wederom door de Nederlanders verloren met 6-9.

Verdwijningen

Maandag 25 juni was het precies 40 jaar geleden dat Oranje met 3-1 verloor in de WK finale tegen thuisland Argentinië. Het was een WK waar vooraf, en achteraf, veel over te doen is geweest aangezien Argentinië destijds onder de dictatoriale leiding stond van Videla. Zo’n 30.000 vermeende tegenstanders van het bewind verdwenen onder zijn bewind. Tot op heden is nog steeds niet achterhaald wat met de meesten is gebeurd. Onder aanvoering van onder andere Freek de Jonge en Bram Vermeulen was er veel tegenstand tegen deelname van Nederland aan die WK. De Nederlandse spelers waren destijds niet echt met politiek bezig. Steffen Elgersma wilde het gebeuren opnieuw onder de aandacht brengen en organiseerde met Film&Forum Geldermalsen en bibliotheek Rivierenland diverse activiteiten. De voetbalwedstrijd bij VVTricht was het sluitstuk.

Oud profs

Naast de Argentijnen die hij bij elkaar wist te krijgen voor het voetbalteam van Argentinië wist hij ook oud profvoetballers Willy van de Kerkhof en Wim Rijsbergen te strikken. Van de Kerkhof signeerde een voetbal voor de veiling en deed de aftrap van de wedstrijd. Rijsbergen gaf na afloop een interview waarin hij uitleg gaf over de WK en de politieke situatie van destijds. Vooral de aanwezige Argentijnen, voor het meerendeel te jong om het dictatoriale regime meegemaakt te hebben, warne onder de indruk toen Karel van Koppen het verhaal van Wim Rijsbergen voor hen vertaalde en ook foto’s liet zien van destijds. Er volgde nog een veiling waar ruim € 200,- werd opgehaald voor een Argentijnse mensenrechtenorganisatie die nabestaanden van verdwenen Argentijnen bijstaat. En een gezellige BBQ met een pub kwis.