Jaargang 16, nummer 8
5 juli 2018

Kraanwaterperikelen en excuses van Vitens

TRICHT - Ruim een week lang heeft een groot deel van ons dorp geen (ongekookt) kraanwater kunnen gebruiken. Dit gold ook voor Geldermalsen, Buurmalsen, Deil en een deel van Meteren. Tricht west zat het langst zonder drinkbaar kraanwater. Kon men in eerste instantie voor gratis flessen drinkwater terecht bij de brandweerkazerne in Geldermalsen, toen alleen Tricht west het advies van niet drinken had, konden flessen drinkwater afgehaald worden op de parkeerplaats bij het Dorpshuis. Hier werd gretig gebruik van gemaakt.

Wat was er precies aan de hand?

Drinkwaterleverancier Vitens controleert iedere dag de kwaliteit van het drinkwater. ,,Tijdens één van deze reguliere metingen troffen wij een enterococcen-bacterie aan in uw drinkwater. Deze bacterie komt overal in het milieu voor en de risico’s voor de gezondheid zijn laag. Toch wilden wij geen enkele risico nemen en hebben u daarom geadviseerd het drinkwater voor consumptie te koken. Inmiddels hebben wij de waterleidingen schoongespoeld en uitgebreid bemonsterd. Hierdoor is uw kraanwater weer volledig veilig om te drinken,’’ aldus een woordvoerder van Vitens.

Continue kwaliteit drinkwater

,,Vitens monitort vanaf nu weer regulier de kwaliteit van het kraanwater. Het kan dus zijn dat u de komende periode medewerkers van het laboratorium van Vitens tegenkomt die watermonsters nemen. Hun werkzaamheden staan volledig los van het kookadvies van afgelopen week.

We begrijpen dat deze situatie erg vervelend voor u is geweest. Wij willen u dan ook onze excuses aanbieden voor de overlast.’’