Jaargang 16, nummer 7
24 mei 2018

DDD-avond met Lia Bijnsdorp over haar Trichtse jeugd

DORPSHUIS - Voor de DDD-avond van 12 juni schreef zij voor Greet van Mourik en alle inwoners van Tricht het volgende: "Mijn vertrek uit Tricht in 1982 was meer een gevoelsnoodzaak dan een rationele beslissing. Als men mij destijds vroeg waarom ik uit Nederland vertrok, was mijn enige antwoord "Tja, Nederland is eigenlijk wat te klein voor mij". En daar bleef het dan bij.

Nu, 34 jaar later, kan ik vele redenen geven, waarom ik de wijde wereld in wilde trekken. Zelfs de beruchte "windhoos van Tricht" van 1967, die ook mijn ouderlijk huis aan de Raamweg vernielde, heeft daaraan bijgedragen. Inmiddels heb ik 1 1/2 jaar in Frankrijk gewoond, 12 jaar in Texas, VS, en 23 jaar in Mexico. Aangezien er in mijn huidige Staat van Michoacan nogal veel onrust heerste, was het zowel nodig als mooi om iets aan een verandering ten goede te kunnen bijdragen. De laatste 10 jaar woon ik in deze staat met mijn man Juan Manuel, en 8 jaar geleden ben ik begonnen met verschillende brugactiviteiten tussen mijn huidige land en mijn thuisland, met als doel dat zowel Mexico als Nederland van elkaar kunnen leren. Wat begon met onderwijs en culturele uitwisselingen, is inmiddels ook uitgegroeid tot een ‘agro-brug’ tussen kleine avocado- en mangotelers van Mexico en de Nederlandse importmarkt. Een organisatie die United Producers of Mexico heet met een klein kantoor in Rotterdam, waarvan ik nu Managing Partner mag zijn. Hoe mijn Trichtse jeugd heeft bijgedragen aan al deze ontwikkelingen en ik zelfs met een groep kleine telers uit Mexico op bezoek was bij Greefa een aantal jaren geleden, zal ik graag met de ‘Trichtenaars’ delen. Ik zie er erg naar uit om dit te kunnen doen, voor mij is het ook een gevoel van herwaarderen van alles wat mijn jeugdjaren in Tricht mij hebben gegeven."

Lia Bijnsdorp.

Bijschrift bij de foto: Lia, nummer 30 op de klassenfoto bij Meester Draaier. Zat je ook in die klas en ben je benieuwd naar haar verhaal en haar klasgenootjes, kom dan óók dinsdagavond 12 juni naar de speciale DDD-avond in het Dorpshuis. Aanvang 20.00 uur.