Jaargang 16, nummer 6
19 april 2018

Fysiotherapie bij mensen met een verstandelijke beperking

TRICHT - Lisette van Vliet, een van de fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Violette uit Tricht, heeft zich recent verder gespecialiseerd op het gebied van fysiotherapie bij mensen met een verstandelijke beperking. Naast het feit dat Lisette onlangs een cursus heeft gevolgd om zich hier meer in te specialiseren, heeft zij jarenlange ervaring met het werken met deze doelgroep, als fysiotherapeut en als vrijwilliger.

Gezond ouder worden

Uit onderzoek blijkt dat deze mensen minder fit zijn dan de algemene bevolking. Zo zijn ouderen met een verstandelijke beperking op hun vijftigste net zo fit als zeventig- tot tachtigjarigen in de algemene bevolking. Een groot deel binnen deze groep haalt de Nederlandse norm gezond bewegen niet. Hierbij spelen allerlei fysieke, mentale en gedragsfactoren een rol. Dit kan zorgen voor een vergroot risico op gezondheidsaandoeningen zoals hart- en vaatziekten, iets wat opvallend veel meer voorkomt bij mensen met een verstandelijke beperking. Gezond ouder worden is voor hen dan ook niet altijd vanzelfsprekend. Niet voldoende bewegen resulteert in afname van spiermassa en kracht waardoor er een verhoogd risico ontstaat op vallen, angst bij lopen, overgewicht en problemen met transfers. Daarbij is de kans dat iemand lekker in zijn of haar vel zit ook groter bij een fit persoon. Het is, met kleine aanpassingen in het dagelijkse programma, al mogelijk om de dagelijkse activiteiten te verhogen en de fitheid te onderhouden dan wel te verbeteren.

Test

Er is een speciale test ontwikkeld (de VBfit-scan) die de fitheid bij mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking deels kan meten. Deze test bestaat uit 6 eenvoudige items waarbij naar de lichaamssamenstelling, conditie, kracht en balans gekeken wordt. Fysiotherapie Violette biedt de mogelijkheid om deze test op locatie of in de fysiotherapiepraktijk uit te voeren. Met behulp van de VBfit-scan kan worden bepaald hoe fit iemand is en waar de verbeterpunten liggen. Er zal een advies worden gegeven over hoe deze punten verbeterd kunnen worden door bijvoorbeeld aanpassingen in het dagelijks leven, oefeningen of eventueel met fysiotherapie. Dit alles gaat uiteraard geheel in overleg. Wie hier een afspraak voor zou willen maken of meer informatie hierover wenst kan contact opnemen via telefoonnummer 0345-577651.