Jaargang 16, nummer 5
22 maart 2018

26e Rode kruis Bloesemtocht en 3e Bloesumrun

GELDERMALSEN/TRICHT - Dit jaar wordt de alweer 26ste Bloesemtocht gelopen. Ieder jaar opnieuw komen zo’n 30.000 wandelaars en Nordic Walkers uit heel Nederland naar Geldermalsen om te genieten van de (hopelijk) bloeiende boomgaarden en van de gezelligheid langs de route. Een flink gedeelte hiervan komt door Tricht, afgelopen jaar maar liefst 10.000 wandelaars, een keer heen en een keer terug. De opbrengst van deze tocht gaat naar chronisch zieken, gehandicapten en vereenzaamde mensen.

Eenrichtingsverkeer Nieuwsteeg

De route door Tricht leidt ’s morgens via de Nieuwsteeg naar de Twee Morgen en dan richting Buren. ’s Middags komen de wandelaars terug via het Dorpshuis en de Nieuwsteeg naar de Veiling. Zo vlak na de middag ontmoeten 10.000 mensen heen de 10.000 mensen die terug willen, de verkeersopstopping in de Nieuwsteeg is op dat moment dan ook enorm. Verleden jaar is er voor het eerst eenrichtingsverkeer ingesteld om het verkeer wat te stroomlijnen en ook dit jaar zal dit weer gebeuren. De Nieuwsteeg zal vanaf de Donkere Gaard tot aan het Dorpshuis eenrichting zijn, inrijden is dan alleen mogelijk vanaf de Langstraat-kant. Namens de Bloesemtocht vragen we u de Nieuwsteeg en de omgeving van het Dorpshuis gedurende de middag zoveel mogelijk te mijden, iedere auto minder maakt het makkelijker. Vanaf een uur of drie is het meeste leed geleden en vanaf 4 uur is de Nieuwsteeg dan weer open. Omrijden via de Lingedijk kan natuurlijk altijd.

Van 8 tot 40 km lopen

De Bloesemtocht is een eendaagse wandeltocht en voert u door de mooiste delen van de Betuwe met afstanden van 8 tot 40 kilometer. Een aantal afstanden is ook toegankelijk voor nordic walkers. De routes leiden dwars door boomgaarden en over terreinen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de aanleg van speciale bruggen en het openstellen van privédomeinen. Het betreft dus routes die maar één dag per jaar te bewandelen zijn. De routes over dijken, door uiterwaarden, dwars door fruitboomgaarden met hopelijk volop bloesem, en nog veel meer moois dat de Betuwe te bieden heeft. Dit alles is ook alleen maar mogelijk dankzij de inzet van vele vrijwilligers, ook uit ons dorp. Het Dorpshuis en De Hoenderik fungeren ook als pauzeplekken waar ook livemuziek gemaakt wordt. Onder andere door onze eigen Harmonie OZOD.

BloesemRun

Na het succes van de afgelopen jaren is er op vrijdagavond 20 april wederom een BloesemRun. De lengte van de route is circa 11 kilometer. De start van de BloesemRun is om 18.45 uur, afhalen startnummer vanaf 17.30 uur en om 18.30 uur is er een briefing. Afsluiting en prijsuitreiking is om 20.15 uur.

Meer informatie en aankoop van startbewijzen voor zowel de tocht als de run op 'www.rodekruisbloesemtocht.nl'

Ook vrijwilliger worden?

Maar liefst 500 vrijwilligers uit de lokale samenleving werken jaarlijks mee om het geheel in goede banen te leiden. Ook veel inwoners van ons dorp zijn actief. Op dit moment zijn er nog steeds extra mensen welkom, wellicht een leuk idee om dit jaar bijvoorbeeld in het eigen dorp mee te doen om het verkeer te regelen? Aanmelden kan bij Marcel van de Brink (06-57117110) of Henk Bessels (06-53262675). Ook voor verdere vragen kun u bij hen terecht.