Jaargang 16, nummer 5
22 maart 2018

Expositie Twee in Eén bij het RAR

TIEL – Op 2 maart is bij Regionaal Archief Rivierenland (RAR) de expositie Twee in Eén officieel van start gegaan. Twee in Eén is een bloemlezing uit de collecties van het RAR. Het is een bijzondere vertelling over het rivierengebied door de ogen van collega’s Ton Peterse en Paul Romijn. Het is ook een afscheidstentoonstelling: beiden gaan dit jaar met pensioen.

Catalogus

Tijdens de opening overhandigden Paul en Ton de catalogus aan Wim Veerman, oud-directeur/streekarchivaris en de persoon die beide heren jaren geleden aannam. Paul werkt al meer dan 24 jaar bij het Regionaal Archief Rivierenland als beheerder van de topografisch-historische atlas en Ton is al 10 jaar beheerder van de bibliotheekcollecties. Ella Kok-Majewska, directeur/streekarchivaris van het RAR en Wim Veerman keken in hun toespraken met warmte terug op de lange carrières van Paul en Ton. Ella Kok-Majewska: “In ons archiefvak komen eeuwigheid en vergankelijkheid samen. Ik heb grote bewondering voor de grote liefde voor het werkgebied en de passie voor het vak waarmee Paul en Ton de collecties hebben beheerd en tot leven hebben gebracht.”

Emotie

Met de expositie willen Paul en Ton laten zien wat hen emotioneert, nieuwsgierig maakt of verrast. Wim Veerman herkent dit: “Als je zoekt in het archief, kan er uit een stukje papier ook zomaar ineens iemand tevoorschijn komen die je kent. Een archief gaat over mensen en is voor mensen.” Twee in Eén is een selectie die de culturele waarde van onze archieven en collecties laat zien. Maar het is ook een moment om de makers van de stukken eens voor het voetlicht brengen. Zij woonden en leefden in het rivierengebied en deden hun ideeën op tijdens wandelingen. De resultaten daarvan kunt u zien in deze expositie.

Wim Veerman: “In deze expositie ziet u maar een fractie van de 15 kilometer materiaal dat in dit archief wordt bewaard. Ton en Paul hebben hieruit gekozen en een geweldige tentoonstelling samengesteld. Mijn complimenten!”

De expositie is tot en met vrijdag 15 juni 2018 te bezoeken bij het Regionaal Archief Rivierenland, J.S. de Jongplein 3, 4001WG Tiel. Het RAR is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 16.30 uur. Meer informatie over het Regionaal Archief Rivierenland kunt u vinden op 'www.regionaalarchiefrivierenland.nl'

Op de foto: Paul Romijn (links), Wim Veerman (midden) en Ton Peterse (rechts) met de catalogus van de expositie Twee in Eén.