Jaargang 16, nummer 5
22 maart 2018

Opening gewijzigd Klompenpad Leidschehoevenpad en schaapskooi

LEIDSCHE HOEVEN - Op woensdag 28 maart vindt de feestelijke in gebruikname plaats van het gewijzigde Leidschehoevenpad met het nieuwe startpunt bij Natuurbeleving Leidsche Hoeven. Op deze dag wordt tevens de Schaapskooi bij de Leidsche Hoeven officieel in gebruik genomen. De opening vindt plaats om 14.30 uur in de Leidsche Hoeven, Oude Hoevenseweg 8 in Tricht. Wethouder Ronald van Meygaarden van de gemeente Geldermalsen en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland verrichten de opening. Daarna is er gelegenheid tot wandelen van (een deel van) het Klompenpad. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

Landelijk netwerk

Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en in samenwerking met Natuurbeleving Leidsche Hoeven, de vrijwilligers, gemeente en provincie is deze wijziging tot stand gekomen. Het Leidschehoevenpad maakt deel uit van een landelijk routenetwerk van Klompenpaden.

Schaapskooi

De Schaapskooi is gesponsord door Rabobank West Betuwe en de lokale bedrijven St. Middelkoop & Zn., Rietdekkersbedrijf Visscher en Timmerbedrijf van Vrouwerf. Bij de ingebruikname van de Schaapskooi zullen de deelnemers van de Zorgboerderij DAC Siloah assisteren.

Samen met de streek

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landgoederen, weilanden en akkers waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en kamperen bij de boer. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

Bewegwijzering

De brochure met de nieuwe route en wetenswaardigheden is binnenkort te koop bij het startpunt Natuurbeleving Leidsche Hoeven, Landgoedwinkel Mariënwaerdt, de Hoenderik en VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met groene klompjes. Alle Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 28 maart ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Kijk ook op 'www.klompenpaden.nl' of de Facebookpagina van de Klompenpaden.