Jaargang 16, nummer 5
22 maart 2018

DDD-avond ‘Geen drempel voor gedichten’

DORPSHUIS - Op dinsdagavond 17 april geeft dorpsgenoot Bert van den Berg een luchtige lezing over poëzie. Bert heeft al twee keer eerder een lezing gegeven in het dorpshuis. Zijn eerste lezing ging over de Eerste Wereldoorlog en zijn tweede lezing getiteld ‘De Sexy Jammerkast’ ging over de diversiteit aan gitaren die een gitarist ter beschikking staan. Tijdens de lezing van 17 april wil hij laten zien dat het lezen van poëzie een aangename aanvulling op de vertrouwde leesbeleving kan zijn. De vaak gehoorde vooroordelen dat gedichten moeilijk, saai en elitair zijn, hoopt Bert weg te nemen. Luchtigheid, verrassing, diversiteit en vooral plezier zijn de sleutelwoorden voor de aanpak van de avond. Bert gebruikt daarbij voorbeelden uit de Nederlandse poëzie, maar schuwt het gebruik van de Engelstalige poëzie niet. Daarbij komt zijn lange ervaring met literatuur als docent Engels in het middelbaar onderwijs goed van pas. Ook maakt hij veelvuldig gebruik van zijn eigen gedichten.

Voor sommige poëzieliefhebbers uit de regio is Bert geen onbekende. In de tijd van het cultureel centrum Opus-5 heeft hij een aantal keren met zijn ‘light verse’ en verhalen voor het publiek gestaan. Bert is ook na die tijd actief gebleven met schrijven. Zo is er begin maart van Berts hand een bundel verschenen met de titel ‘Knarsende natuur’, een samenwerkingsverband met de Zaltbommelse tekenaar en schilder Peter Venrooij. In die dichtbundel kijken de makers op een wat ongebruikelijke manier naar de natuur.

Berts Engelstalige geschriften worden wereldwijd gelezen op de publicatiesite 'www.booksie.com.' Daar publiceert hij onder het pseudoniem Bert Broomberg essays, aforismen, gedichten en verhalen die voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Dat werk heeft hem inmiddels een trouwe schare lezers van over de hele wereld opgeleverd.

De lezing op 17 april is een goede start voor al die mensen die wel eens een boek lezen, maar nog nooit gedurfd hebben de stap naar het lezen van poëzie te maken. Het is ook een mooie gelegenheid om van dat trauma van die saaie literatuurlessen met die moeilijke, wazige gedichten op school af te komen. Je kan natuurlijk ook gewoon komen omdat het leuk is.

De avond begint om 20.00 uur in het Dorpshuis van Tricht. De toegang is gratis.