Jaargang 16, nummer 4
22 februari 2018

Gratis cursus Politiek Actief

Staat u straks aan het roer van de nieuwe gemeente West Betuwe?

Steeds meer taken komen op het bordje van de gemeente. De ene dag buig je je als raadslid over de bouwplannen van een nieuwe school, de andere dag ben je bezig met een veilige oversteekplaats of met duurzaamheid.

Maar… waar beslist nu eigenlijk de rijksoverheid over en wat mag een gemeente zelf beslissen? Gemeenteraad, burgemeester, wethouders, ambtenaren, wie doet nu eigenlijk wat? Denkt u wel eens: ‘Ik wil actief worden in de nieuwe gemeente West Betuwe, maar hoe pak ik dat goed aan?’

Meedoen in de lokale politiek is misschien wel eenvoudiger en leuker dan u denkt! Daarom organiseren we voor de inwoners van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal een cursus voor wie zich misschien met de West Betuwse politiek wil gaan bezighouden. De cursus Politiek Actief is gratis en start op 29 maart.

Programma

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten. Tijdens de avonden vergroot u uw kennis over de politiek in het algemeen, leert u meer over de gemeentelijke politiek en leert u vaardigheden zoals debatteren. De cursus wordt verzorgd door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat.

De cursus start op donderdag 29 maart en is van 19.30 tot 22.00 uur, er zijn zes thema’s.

29 maart: Introductie en kennismaking, algemene staatsinrichting

5 april: De gemeente

12 april: De gemeenteraad

19 april: Lobbyen bij de gemeente

26 april: Debatteren

Datum nog te bepalen: Bijwonen Raadsvergadering (in West Betuwe verband)

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus Politiek Actief is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Maar ook voor inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ook voor hen is de cursus zeer geschikt. Of u na de cursus de stap neemt om actief te worden in de lokale politiek is uiteraard geheel aan u.

Meedoen?

Inwoners van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal kunnen zich tot 12 maart aanmelden bij Elisabeth Nijdam via griffie@geldermalsen.nl. Ook voor vragen over de cursus kunt u bij haar terecht. Er kunnen maximaal 30 inwoners meedoen. Zijn er minder dan 12 deelnemers, dan gaat de cursus helaas niet door. Kijk voor informatie over de cursus Politiek Actief op de website: 'www.geldermalsen.nl' 'www.neerijnen.nl' of 'www.lingewaal.nl' 'www.gemeentewestbetuwe.nl'