Jaargang 16, nummer 3
26 januari 2018

Stormschade

TRICHT - De storm van donderdag 18 januari heeft heel wat overlast en schade veroorzaakt. Verzekeringsmaatschappijen denken dat het waarschijnlijk meer dan 10 miljoen euro aan schade betreft. Ook Tricht bleef niet ongeschonden. Zo legden twee grote bomen in het plantsoen bij het windhoosmonument het lootje. Er was ook schade aan en rondom woningen. Gelukkig is het vaak mogelijk om de stormschade aan het huis te declareren bij de verzekeraar. Informatie over welke schade wordt vergoed, hoe je de schade kunt melden en ook hoe je stormschade aan je woning kunt voorkomen is informatie te vinden op bijvoorbeeld de website van Pricewise https://www.pricewise.nl/verzekeringen/opstalverzekering/stormschade/

Tips om stormschade te voorkomen

Is er een storm op komst? Bereid je dan goed voor en controleer bepaalde zaken vóór de storm:

*Zorg ervoor dat je ramen en deuren goed sluit, zodat de wind deze niet los kan trekken en zodat regen, hagel en sneeuw niet naar binnen kunnen komen.

*Check de spullen in de voor- en achtertuin of op je balkon/terras; zorg ervoor dat deze vastliggen en niet weg kunnen waaien. Haal ze desnoods naar binnen of ze zet ze in een schuur of garage.

*Heb je een tuin met een schutting? Controleer dan of deze stevig staat en ondersteun deze als dat niet zo is.

*Kijk of er dakpannen los of scheefliggen. Deze zijn een gevaar als het gaat stormen. Niet zozeer met het oog op megaschade aan de woning, maar vooral voor spullen en mensen rondom de woning zelf. Ook kan er lekkage ontstaan als dakpannen van het dak verdwijnen.

*Als je een rieten dak hebt, dan is het handig om te controleren of er geen riet omhoog staat.

*Heb je een plat dak? Controleer dan een paar keer in het jaar of de dakranden niet losraken en of het dakgrind goed verdeeld is. Is er iets mis met het dak, laat dit dan behandelen door een dakdekker.

*Heb je zonnepanelen? Controleer dan of de zonnepanelen nog goed vastliggen. Zo kun je voorkomen dat er tijdens de storm iets fout gaat.

*Staan er bomen in je tuin of vlak bij jouw woning? Kijk dan of er loshangende of dode takken in hangen, haal die weg als dat mogelijk is. Takken vormen zeker een schaderisico.