Jaargang 16, nummer 3
26 januari 2018

Filmavond “Le fils de l’autre/The other son” in de Pieterskerk

KERK – Hoewel ons dorp geen ‘echte’ bioscoop heeft staan tot en met maart en op initiatief van de Hervormde Kerk van Tricht nog twee bijzondere filmavonden gepland. Op vrijdagavond 23 februari draait ‘Le Fils de l’autre’ en op vrijdagavond 23 maart ‘Son of Man’.

“Le fils de l’autre/The other son”

Als Joseph in dienst gaat bij het Israëlische leger wordt uit zijn DNA gevonden dat hij niet het kind van zijn ouders is. Hij blijkt achttien jaar geleden in het ziekenhuis verwisseld te zijn met de Palestijnse baby Yacine. Deze film is een gezinsdrama dat de grenzen van de emotionele impact van deze nachtmerrie en het toenaderingsproces van de beide families verkent. Hoe gaan beide families om het idee dat ze een kind van de ‘vijand’ hebben opgevoed? De vaders zijn boos en hebben moeite met het contact met hun nieuwe zoon, de moeders zoeken toenadering tot elkaar om hun verdriet te verwerken. De jongens koesteren geen haatgevoelens tegenover elkaar en willen elkaar beter leren kennen.

In hoeverre kunnen de families de politieke geschillen buiten de woonkamer houden? De regisseur waakt voor een politieke stellingname: familiebanden zijn sterker dan politieke en sociale grenzen. Een moment met een sprankje hoop voor de oplossing van het sociaal politieke conflict zien we als de jongens in een spiegel kijken: “kijk dit zijn Isaac en Ismael de twee zonen van Abraham”. Centraal staat de vraag: waardoor wordt onze identiteit gevormd en waar horen we thuis?

Aanvang alle films om 20.00 uur. Plaats: Sint Pieter

Aansluitend aan elke film is er een nabespreking.