Jaargang 16, nummer 2
22 december 2017

Tips tegen inbraken tijdens de feestdagen

TRICHT – Cijfers tonen aan dat er aanzienlijk meer woninginbraken zijn rond de feestdagen.

Veel mensen zoeken dan juist de gezelligheid van familie en vrienden op of gaan ze op reis. De laatste weken van het jaar zijn dan ook een feest voor inbrekers, ook in de provincie Gelderland. Dit blijkt uit recente cijfers van de politie. Vorig jaar werd er in Gelderland van 24-26 december veel vaker ingebroken dan normaal. Deze dagen sloegen inbrekers 152 keer toe vergeleken met 52 inbraken gemiddeld op andere dagen in het jaar. Ook op oudjaarsdag en nieuwjaarsdag werd er veel vaker ingebroken (89 versus gemiddeld 34). Een inbraak heeft grote impact op je gevoel van veiligheid. Alleen al daarom zijn preventieve maatregelen aan te bevelen.

Maak het inbrekers niet te makkelijk

Inbrekers profiteren vooral van een ‘goede gelegenheid’. Ze kijken niet naar wát er te halen valt maar vooral hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. “En daar heeft een inbreker gemiddeld maar 30 seconden voor nodig”, licht Sybren van der Velden, Landelijk Projectleider Woninginbraak bij de politie toe. “Dat veel mensen de feestdagen bij vrienden of familie doorbrengen en het relatief rustig is in de straten, is een bijkomend voordeel voor inbrekers. Gelukkig weten we steeds beter hoe we inbrekers buiten de deur kunnen houden”. Ook tijdens de feestdagen werkt de politie nauw samen met vele partners om de jaarlijkse piek aan woninginbraak tegen te gaan.

Buurtpreventie Appgroep Tricht

“Ook de buurt WhatsApp-groepen, waarbij bewoners onze ogen en oren in de wijk zijn dragen bij aan het voorkomen van inbraken. Want samen houden we onze buurt veilig.’’ In Tricht is ook een dergelijke groep actief.

Preventie

Met een paar simpele preventiehandelingen verlaag je de kans op een woninginbraak:

- Doe altijd de deuren op slot en sluit de ramen, ook als je maar even weggaat.

- Gebruik ook goedgekeurde sloten. Deze herken je aan het SKG®-logo met sterren.

- Laat ’s avonds een lichtje aan als je weg bent, bij voorkeur met tijd- of schemerschakelaars.

- Laat geen dure spullen in het zicht liggen.

- Neem actief deel aan de WhatsApp-groep in Tricht. Aanmelden kan via redactie@dorpskranttricht.nl onder vermelding van naam, adres en mobiele telefoonnummer.

Kijk voor meer informatie op 'www.maakhetzeniettemakkelijk.nl'