Jaargang 16, nummer 2
22 december 2017

Zwerfafvalbrigade Tricht

DORPSHUIS - Na de succesvolle start van de Zwerfafvalbrigade in Geldermalsen, wordt ook in ons dorp een dergelijke brigade opgericht. De eerste 12 Trichtse brigadiers hadden zich al aangemeld bij dorpsgenote Yvonne Buck en op donderdag 14 december tijdens een informatiebijeenkomst in het Dorpshuis Tricht meldden zich nog meer vrijwilligers aan. Daardoor gaat er binnenkort een grote groep dorpsgenoten aan de slag om Tricht zoveel mogelijk zwerfafvalvrij te maken. Wethouder Ronald van Meijgaarden gaf aan blij te zijn met dit grote aantal aanmeldingen.

Vrijwilligers

Een Zwerfafvalbrigade is een groep enthousiaste vrijwilligers die er samen op uit trekken om zwerfafval te verzamelen. Deelnemers in andere gemeenten geven aan dat meedoen veel voldoening geeft omdat je samen zoveel meer bereikt dan alleen. Zo is er snel resultaat en wordt de eigen omgeving al gauw veel aantrekkelijker. Dat stimuleert anderen om ook aan de slag te gaan en zo ontstaat langzamerhand een zwaan-kleef-aan effect. Het uiteindelijk doel is een gemeentebreed netwerk van brigades die in combinatie met een jaarlijkse opschoondag en diverse preventieprojecten tot een schone gemeente zullen leiden.

Materialen

Deelname is vrijblijvend en kost weinig tijd, brigades spreken zelf af wanneer ze erop uit trekken. Vaak is dat eens in de vier á zes weken en zijn deelnemers een á twee uur bezig. Voordat de brigade van start gaat, krijgen de vrijwilligers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) arbo- en veiligheidsinstructies en elke vrijwilliger krijgt persoonlijk alle benodigde materialen (hesje, knijptang, ring en zakken). Via een WhatsApp groep maken deelnemers afspraken met elkaar. Het is ook mogelijk om af te spreken dat een bepaalde vrijwilliger een eigen route schoon gaat houden. De gemeente zorgt voor afvoer van het afval.

Aanmelden

Vele handen maken licht werk.Ook deelnemen aan de brigade die Tricht schoon gaat houden? Aanmelden voor de zwerfafvalbrigade kan bij Yvonne Buck, 0345-581048 / info@brightwrite.nl.