Jaargang 16, nummer 1
24 november 2017

Stroomstoring trof Rivierengebied

TRICHT/REGIO – Rond zeven uur ’s avonds raakte tijdens laagvliegoefeningen een Apache-helikopter van de Nederlandse luchtmacht draden van een hoogspanningskabel in Zoelmond. De piloot wist de helikopter veilig te laten landen in een weiland maar zo’n 25.000 huishoudens in Asch, Beesd, Beusichem, Buren, Buurmalsen, Culemborg, Deil, Enspijk. Est, Geldermalsen, Gellicum, Kapel-Avezaath, Buren, Maurik, Ravenswaaij, Rhenoy, Rijswijk, Rumpt, Tricht, Wadenoijen en Zoelen kwamen langdurig zonder stroom te zitten. Pas na middernacht werd de stroomvoorziening weer hersteld. Gelukkig bleek niet de hoogspanningskabel zelf geraakt maar kabels bedoeld als bliksemafleiding. Deze waren op de stroomkabels gevallen waardoor kortsluiting was ontstaan.

In Dorpshuis Tricht gingen een aantal activiteiten ondanks de stroomstoring en met gebruik van kaarsjes en ledlampjes toch door. Zo bleven de mannen van Fruit Unlimited gewoon zingen en de leden van Harmonie OZOD muziek maken. Alleen de tafeltennissers hadden te weinig zicht om verder te kunnen spelen.

Eerste WhatsappBuurpreventie bericht in Tricht

De stroomstoring zorgde voor veel extra politieaanwezigheid in de getroffen gebieden. Op verzoek van de politiek gingen ook beheerders van zogenaamde Whatsapp buurtpreventie groepen de wijken in als extra paar ogen. De beheerders, onder andere uit Tricht, waren heel toevallig bijeen op het gemeentehuis voor overleg. Hoewel er wel gewoon vergaderd kon worden, het gemeentehuis heeft de beschikking over een aggregaat, werd besloten de vergadering een andere keer voort te zetten zodat er extra ogen Met een algemene oproep via deze groepen werden ook andere inwoners opgeroepen waakzaam te zijn. Voor zover bekend is er, in tegenstelling tot in Culemborg, niets bijzonders voorgevallen.

Velen hadden wel een déjà vu gevoel bij het gebeuren. Op 12 december 2007 vloog eenzelfde helikopter tegen een hoogspanningsmast bij Heesselt. Ruim 50.000 huishoudens kwamen langdurig zonder stroom te zitten. Destijds ontsprong Tricht net de dans maar in bijvoorbeeld Meteren zaten mensen ruim drie dagen zonder elektriciteit.

Onderzoek

Er komt een onderzoek naar het gebeuren door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en een strafrechtelijk onderzoek van de Koninklijke Marechaussee is onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem. Deze moeten duidelijk maken hoe het ongeluk kon gebeuren en of er strafbare fouten zijn gemaakt. De piloten die de stroomstoring in 2007 veroorzaakten hebben uiteindelijk een taakstraf en boete gekregen.

Of netbeheerder Liander een vergoeding gaat uitkeren, normaal is dat 35 euro per huishouden als er langer dan 4 uur geen stroom geleverd wordt, is nog niet duidelijk. Bij ‘extreme’ gebeurtenissen hoeft de netbeheerder namelijk niet uit te keren.