Jaargang 15, nummer 11
27 oktober 2017

Nieuw duurzaamheidscentrum geopend

GELDERMALSEN – Op zaterdag 7 oktober om 10 uur ‘opende wethouder Ronald van Meygaarden De Knop, Centrum voor duurzaamheid. Dit in aanwezigheid van velen, waaronder dorpsgenoot Gerlach Velthoven, voorzitter van 11duurzaam. De Knop is gevestigd aan de Rijksstraatweg 19 in Geldermalsen en is een initiatief van 11duurzaam. De gemeente Geldermalsen ondersteunt het initiatief.

Energie neutrale gemeenten

11duurzaam wil samen met de gemeente Geldermalsen gaan voor een gemeente die energieneutraal is in 2030. Dat betekent dat alle energie die gebruikt wordt ook in de gemeente duurzaam wordt opgewekt. Dat lukt alleen als burgers, bedrijven en de gemeente goed samenwerken. De Knop wil hieraan zijn steentje bijdragen.

Informatie over zonnepanelen en windenergie

Inwoners uit de gemeente kunnen bij De Knop terecht voor informatie op het gebied van Duurzaamheid. Medewerkers van De Knop geven bijvoorbeeld advies over hoe je met allerlei hulpmiddelen met energie in en om je huis aan de slag kunt gaan. Of hoe je duurzaam energie kunt opwekken met zonnepanelen en duurzame windenergie kunt afnemen via het energiebedrijf Betuwestroom. Ook start De Knop binnenkort met een tweewekelijks activiteitenprogramma in het Centrum voor duurzaamheid of op locatie in de gemeente. De Knop wil ook andere initiatieven ruimte geven die aan de doelstelling bijdragen zoals de Wereldwinkel en de zwerfvuilbrigades.

Lage drempel

Wethouder van Meygaarden: “Wij ondersteunen De Knop van harte omdat wij van burgers horen dat het nog vaak moeilijk te bepalen is wat je zelf aan duurzaamheid kunt doen. De Knop maakt de drempel naar goede informatie en concrete hulp een stuk lager.”

De Knop bestond al eerder een aantal maanden als ‘pop up store’ aan de Kerkstraat. Op de nieuwe locatie hoopt De Knop te kunnen blijven bestaan tot de doelstelling bereikt is; een duurzame gemeente.

Vier thema’s

,,We beginnen de Knop rond 4 thema's maar bereiden dat graag uit met alles waar behoefte en energie voor is,’’ aldus Gerlach Velthoven. ,,De eerste thema's zijn: Geldermalsen energieneutraal 2030 (daar doen we het allemaal voor), energiebesparing, eigen opwek en stroomvoorziening en mobiliteit. Op al deze thema's bieden we informatie, inspiratie, advies en concrete hulp.

Hulp gevraagd

11duurzaam kan nog hulp gebruiken. ,,We zoeken nog een aantal vrijwilligers die minimaal 2 dagdelen per maand gastmens willen zijn (training krijg je on the job) en/of willen helpen met publiciteit en het organiseren van activiteiten. We werken aan een vrijwilligersvergoeding om het nog wat aantrekkelijker te maken. Maar leuk en nuttig zal het zeker zijn.’’ Openingstijden

De Knop is geopend elke woensdagmiddag en vrijdagmiddag van 14.00 -17.00 uur en elke zaterdag van 11.00 15.00 uur. Houd verder de agenda in de gaten op 'www.11duurzaam.nl/deknop.'