Jaargang 15, nummer 11
27 oktober 2017

Groep 7 van Op ’t Hof proefde aan democratie

GEMEENTEHUIS - In september en oktober bezochten 220 basisschoolleerlingen de raadszaal van Geldermalsen. Ze deden mee aan het educatieve doe-programma Democracity. Ook de leerlingen uit groep 7 van basisschool Op ’t Hof maakten op deze manier kennis met democratische besluitvorming. Ze bouwden samen een stad.

Met dit interactief spel zet gemeente Geldermalsen op toegankelijk wijze de deuren open voor alle basisscholen om jongeren te enthousiasmeren over politiek.

Samen voorzieningen bepalen

Het doel van Democracity is om samen een stad te bouwen. Letterlijk. Democracity bestaat uit verschillende elementen van een stad: woningen, sportfaciliteiten, scholen, groen, een bibliotheek, de brandweer enzovoort. Voor de inrichting van de stad moesten de kinderen politieke partijen oprichten. Zij konden tijdens het spel ervaren wat nodig is in een democratische samenleving. Denk aan overleg, standpunten bepalen, argumenteren, meerderheid en overeenstemming bereiken. Tegelijk werd de interesse gewekt voor democratische besluitvorming.

Net een echte raadsvergadering

De kinderen mochten plaatsnemen op de raadszetels achter de microfoons. Samen vormden zij de volksvertegenwoordiging van een stad. De leerlingen bepaalden democratisch, met meerderheid van stemmen, wat er naast woningen nog meer gebouwd moest worden. Bedrijven, veel ruimte voor groen, een groot ziekenhuis of toch een middelbare school?

Beperkt budget

Het budget voor de stad is beperkt, dus er moet echt gekozen worden. De klas werd opgedeeld in politieke fracties. Binnen de fracties werden korte partijprogramma’s gemaakt met speerpunten. De leerlingen gingen daarna met elkaar in debat.

Vragen aan de echte raadsleden

Tijdens en na het spel konden de Trichtse kinderen vragen stellen aan Jan de Geus, gemeenteraadslid voor D66 in de gemeenteraad van Geldermalsen.