Jaargang 15, nummer 10
29 september 2017

Nieuw Filmseizoen in de Sint Pieter

KERK – Hoewel ons dorp geen ‘echte’ bioscoop heeft staat er toch van november tot en met maart en op initiatief van de Hervormde Kerk van Tricht een nieuw seizoen filmavonden gepland. Er worden in totaal 4 filmavonden gehouden, allen met als thema ‘Verloren raken, thuis komen’ en altijd op een vrijdagavond. De eerste filmavond is op 17 november, waar ‘De Verloren Zoon’ vertoond wordt. Op 26 januari draait ‘Departures’, op 23 februari ‘Le Fils de l’autre’en op 23 maart ‘Son of Man’.

De verloren zoon

Wie kent het verhaal van de verloren zoon uit het Lukas evangelie niet? Zo’n puberende zoon die weg wil om op eigen benen te staan en de vader die hem geen preek, maar de ruimte geeft om zijn eigen beslissingen te nemen. Na het feestvieren wordt het leven moeilijk en komt de zoon tot inkeer. De film laat zien wat een worsteling dat is tussen eigen trots, angst, hoop en een klein beetje vertrouwen. Durft hij terug naar zijn vader te gaan? Hoe zal zijn vader dan reageren, mag hij op open deur met vergeving en genade hopen? De oudste, de modelzoon is natuurlijk niet blij met de terugkeer van de nietsnut. De vader vindt het verlorene in beide zonen. En hoe zal het verder zijn gegaan? Dit is een heel verassende, dramatische film, met acteurs die zo uit de tijd van Lukas evangelie lijken te komen, of toch niet?

Nabespreking

Dus, de werkweek voorbij, de avonden donker, misschien nat en koud. Uitnodigend brandt het licht in de kerk, het is er warm, de deur staat al open. Natuurlijk kun je thuis op de bank naar een spannende film kijken, maar als je je bank even achter laat en je door de deur van dat andere thuis de kerk in komt, dan kun je samen met anderen vier avonden indrukwekkende films kijken en daarna, met wat eten en drinken, in gesprek gaan over deze indrukken.

Aanvang alle films om 20.00 uur in de Sint Pieter.