Jaargang 15, nummer 7
26 mei 2017

Parkinson en muziek en zang

TIEL - “Muziek en zang kunnen een positieve bijdrage leveren aan het leven met de ziekte van Parkinson.” Deze boodschap brengt logopediste, stemcoach en zangeres Rianne van den Boomen tijdens het Parkinson Café Tiel-Rivierenland van maandag 29 mei aanstaande.

Dat muziek een positief effect heeft op de motoriek van mensen met Parkinson, was al bekend. De spraak van parkinsonpatiënten is vaak monotoon, waardoor je het verschil tussen vraag en antwoord bijna niet hoort. Ze hebben melodische tekortkomingen in hun spraak. Die tekortkoming vervalt tijdens het zingen. Er is meer toonhoogte, bereik en tempo.

Mensen met Parkinson hebben een tekort aan dopamine in de hersenen, waardoor hun bewegingen vertragen en verstijven, ook bij het spreken. Zingen en dansen is voor iemand met Parkinson gemakkelijker dan praten en bewegen. Muziek omzeilt de aangetaste hersengebieden. Bij het improviseren van muziek wordt de rechterhersenhelft actief. Ook de bekende neuroloog Oliver Sacks had deze positieve effecten van ritme en muziek op het bewegen van Parkinsonpatiënten al opgemerkt. Muziek kan bepaalde delen van de hersenen bij de ziekte van Parkinson stimuleren.

Rianne van den Boomen begeleidt in haar praktijk mensen met stemklachten en heeft verschillende koren onder haar begeleiding.

Mensen met Parkinson, parkinsonisme en mantelzorgers zijn van harte welkom bij de presentatie van mevrouw Van den Boomen. Uiteraard komt het publiek ook in de gelegenheid om de werking van zang en muziek zelf te ervaren.

U vindt Parkinson Café Tiel – Rivierenland in wijkcentrum Westroyen aan de de Predikbroederweg 14 in Tiel. De zaal opent om 13.30 uur. De presentatie begint om 14.00 uur. Voor aanmelding en informatie: Ton den Hertog, tel. 06-24378007 ook whatsapp of via mail: parkinsoncafetiel@gmail.com.