Jaargang 15, nummer 7
26 mei 2017

Gouden bruidspaar aan de Langstraat

TRICHT – Paul en Coby van Toorn-van Hemert kregen vrijdag 19 mei burgemeester Miranda de Vries op bezoek. Zij kwam hen namens de gemeente Geldermalsen feliciteren met hun vijftigjarig huwelijk. Het paar kreeg naast bloemen ook een mooi kleurenkopie van hun originele trouwakte.

Coby werd geboren in Zaltbommel en verhuisde later naar Geldermalsen waar haar vader stoker werd bij de Chamottefabriek. Paul is een geboren en getogen Trichtenaar en woont al zijn hele leven aan de Langstraat. Zijn vader was ook stoker bij de Chamotte. Dat hun beide vaders elkaar kenden wist het stel niet toen zij verkering kregen. Paul en Coby kwamen elkaar tegen bij de vroegere bioscoop in Geldermalsen, het AMC, bij de vertoning van de film Jailhouse Rock van Elvis Presley. Een verkeringstijd van 7 jaar volgde.

Toen Pauls vader bij de kapper aangesproken werd over een huisje van de familie Ruighaver aan de Langstraat dat te huur kwam (Zou dat geen zijn voor een van die van jou) kwam een huwelijk in zicht. ,,Maar we moesten eerst wel met onze ouders komen kennismaken,’’ weet Paul zich nog te herinneren. Het zou maar tijdelijk zijn maar het echtpaar is niet meer weggegaan en woont nog steeds met veel plezier op nog geen 200 meter vanaf Pauls ouderlijk huis. Coby ging van lieverlee oude ‘spullen’ verzamelen, het huis staat er inmiddels vol mee. Sinds zijn pensionering gaat haar echtgenoot regelmatig met haar mee op pad naar beurzen waar Coby naar nieuwe waren speurt.

Daarvoor werkte Paul, die zijn werkzame leven bij fruitbedrijf Smits aan de Nieuwsteeg begon, 41 jaar als chauffeur. Ook internationaal door heel Europa. Hij was daardoor soms wel drie weken achtereen van huis. Coby werkte, tot hun zoon Marcel geboren werd, als ‘modinette’. ,,Dan ging ik met de trein naar Culemborg, later naar Tiel. Ik naaide herenkostuums.’’ Op de internationale reizen van haar man ging zij ook wel eens mee, later ook samen met hun zoon toen die nog niet naar school was. ,,Maar ik was al snel uitgereisd,’’ vertelt ze.

Na zijn pensionering verveelde Paul zich niet. Hij geniet van de ruimte en de vrijheid rondom zijn huis en sleutelt graag aan zijn oldtimer BMW van 35 jaar oud die ook nog gewoon gebruikt wordt.

Het trouwfeest werd destijds in de feestzaal De Harmonie aan de Kerkstraat gehouden. Het vijftigjarig huwelijk wordt later met de familie gevierd. Het paar heeftnaast zoon Marcel ook twee kleinzoons waar door hen veel op gepast is. ,,En ik nodig volgende week de straat natuurlijk uit,’’ laat Coby weten.