Jaargang 15, nummer 7
26 mei 2017

Trichtse veteranen nemen draaginsigne Nobelprijs voor de vrede in ontvangst

GEMEENTEHUIS - Tien inwoners van de gemeente Geldermalsen hebben het draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ in ontvangst genomen. Ietwat verlaat (de bewuste Nobelprijs werd al in 1988 uitgereikt) maar desalniettemin een bijzondere aangelegenheid die voor het gemeentebestuur van Geldermalsen reden was hier bijzondere aandacht aan te besteden. Burgemeester de Vries reikte het insigne op zaterdag 6 mei persoonlijk uit aan drie van de veteranen uit de gemeente, waaronder twee van onze dorpsgenoten: Simon van Assenbergh en Ron van Gameren, Beiden dienden in de jaren tachtig tijdens de VN Vredesmissie in Libanon.

In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht VN vredesmissies waaraan in 1988 de Nobelprijs voor de Vrede toegekend is. Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen heeft de huidige minister van defensie besloten alsnog een draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ in te stellen. Uit de gemeente Geldermalsen hebben elf veteranen recht op het ontvangen van de draaginsigne.

De bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis werd bijgewoond door familieleden en ook andere veteranen uit de gemeente Geldermalsen. Hans van Kessel, initiatiefnemer en voorzitter van het 101st Airborne Museum Le Mess in het Belgische Bastogne was ook aanwezig en droeg met items uit zijn bijzondere collectie voorwerpen en voertuigen zorg voor een bijzondere uitstraling van de uitreiking. Op het plein voor het gemeentehuis werd nog even nagepraat en ‘nageborreld’.

Meer informatie over het museum is te vinden op: 'www.101airbornemuseumbastogne.com'