Jaargang 15, nummer 7
26 mei 2017

Het project WIND! komt steeds dichterbij!

DORPSHUIS - Op zaterdagmiddag 10 juni opent Miranda de Vries als burgemeester van Geldermalsen de tentoonstelling van het project Wind!. Daarin wordt tot en met 24 juni aandacht besteed aan verwoestende windhoos van 1967. In combinatie met de muzikale theatervoorstelling WIND! die tussen 15 en 24 juni wordt gespeeld. Dit allemaal, net als de vertoning van de documentaire ‘De Dag van de tornado’s’ op zaterdagavond 3 juni, ter gelegenheid van de 50-jarige herdenking van de enorme ramp die de bewoners van ons dorp overkwam op die hele warme, benauwde zondagmiddag van 25 juni 1967.

Samenwerking

In de vier zalen van het dorpshuis worden met steun van de leden van het Historisch Genootschap Tricht, het Regionaal Archief Rivierenland, van Marco van der Schagt, Karin Verspui en Jans van Lienden, foto’s, teksten, citaten, televisiebeelden, objecten en andere materialen de vele verhalen verteld over Tricht in de jaren zestig, over de wind, de kracht van de wind, de impact van de windhoos, de steun uit het hele land, de hulp van militairen, politie en tenslotte de BB, Bescherming Burgerbevolking, en de wederopbouw. En in het verlengde daarvan aandacht voor de impact van diezelfde windhoos, eerder die dag, in Oostmalle (België).

De ‘verwoestende wind’ is een bekend begrip bij historici. Daarom ook aandacht voor de instorting van het middenschip van de Utrechtse Dom in 1647, ook een gevolg van een grote tornado. Of waren het ‘valwinden’? En in de laatste zaal aandacht voor de ‘bruikbare wind’. In de vorm van de geschiedenis van de windmolen en de zoektocht naar de juiste aanpak van alternatieve energie met behulp van de kracht van de wind.

Eigenlijk moet je voor een goed beeld van het geheel zowel de tentoonstelling als de voorstelling gaan zien. Die vullen elkaar aan. Maar ja, als je geen kaartje voor de voorstelling meer hebt kunnen bemachtigen dan kun je in ieder geval de tentoonstelling nog goed bekijken. Alle negen voorstellingen zijn helaas al uitverkocht. Zowel de voorstelling als de tentoonstellingsteksten zijn gebaseerd op de interviews met bewoners van toen die nu nog leven. In de tentoonstelling gekoppeld aan de realiteit van vlak voor de ramp, van de verwoestende wind en de enorme schade. In de voorstelling zijn de feitelijke verhalen gekoppeld aan een fictieve situatie in de eerste weken ná de ramp.

Voorafgaand aan de voorstellingen wordt er buiten door figuranten gespeeld. Soms wordt er ook muziek gemaakt. Nummers uit de sixties. Een heel leuk initiatief van muzikanten van Triple B en het dagorkest!

Niet bij elke voorstelling.

Lees meer daarover in het andere tekstje: ‘Muziek uit 1967 of daarvoor’ elders in deze dorpskrant. Noteer die datum van 10 juni in je agenda of kom kijken op een andere dag.

Openingstijden: woensdag 14 en 21 juni tussen 10.00 en 21.00 uur, donderdag 15 en 22 juni tussen 13.00 en 17.00 uur. Ook op vrijdag 16 en 23 juni, van 13.00 – 17.00 uur. En zaterdagochtend 17 en 24 juni van 9.00 tot 12.00 in het dorpshuis.