Jaargang 13, nummer 7
29 mei 2015

Dorpsgenoten exposeren: As in Beeld - Kunst na crematie

TIEL - 57 Kunstenaars en ambachtslieden zullen eind deze maand in een bedrijfshal van de Tielse steenhouwerij Van Luijn Natuursteen diverse objecten tentoonstellen. Onder hen zijn ook de twee Trichtse kunstenaars Josephine Murman en Astrid van der Werff, die hun visie op het gedenken na crematie voor deze tentoonstelling hebben vormgeven.

Er kan zoveel meer

De culturele verschuiving van begraven naar cremeren is een belangrijke ontwikkeling voor Van Luijn Natuursteen, specialist in grafmonumenten. Mede door de komst van twee crematoria in de regio Tiel willen zij het onderwerp ‘cremeren en as-bestemming’ onder de aandacht brengen én alternatieven aanreiken. De Nederlandse wetgeving is heel tolerant met betrekking tot toepassingen voor as-bestemming. Kunstenaars, zoals beeldhouwers, landschapsarchitecten, schilders, edelsmeden en ontwerpers krijgen dus veel ruimte om persoonlijke, creatieve en bijzondere herinneringsbeelden of gedenkplekken te realiseren.

Voor As in beeld zijn en worden uiteenlopende ideeën met diverse materialen uitgewerkt, zoals een vergankelijk as-monument, een as-tas (bewaar- of strooitas van leer), as-glazuur, een gedenkzuil, een ontwerp van een urnentuin en herinneringsdoosjes. Ook laat een aantal kunstenaars zich inspireren door de toenemende dierencrematies.

Sieraden en objecten

Josephine Murman uit Tricht maakt objecten en sieraden in zilver en brons. Ze combineert deze materialen met botten en tanden van dieren die ze zelf prepareert. Bijvoorbeeld een zilveren kattenschedel met echte tanden van een kat erin terug geplaatst. Zo ontstaan er spannende en nieuwe ontwerpen, integer en gedurfd tegelijk!

Glas in lood en Tiffany

Astrid van der Werff heeft een concept ontwikkelt waarbij iemand in zijn laatste levensfase een kunstwerk in glas in lood of Tiffany krijgt of zelfs zelf uitzoekt. Gekleurd licht wat elk moment van de dag anders is om doorheen te kijken wordt als heel mooi en prettig ervaren. Het ontwerp wordt in overleg gemaakt en uitgevoerd in mondgeblazen antiek glas. Het kunstwerk kan later ook gebruikt worden tijdens de afscheidsdienst. Voor het thuis bewaren van de as maakt zij in hetzelfde thema een beschermdoos in glas in lood.

Emotioneel

De dood blijft een emotioneel onderwerp. Maar mede door een laagdrempelige uitstraling, transparante presentatie en openstelling van vier maanden wordt de tentoonstelling As in Beeld toegankelijk voor iedereen. Een goede manier om de mogelijkheden te aanschouwen, want er kan, om een geliefde te gedenken, zoveel meer. Het gemeenschappelijk doel van Van Luijn Natuursteen en de deelnemende kunstenaars is dan ook: laten zien dat het anders kan en mag.

As in Beeld is vanaf zaterdag 30 mei 2015 tot zaterdag 26 september 2015 te bezichtigen. Gedurende deze maanden bent u welkom van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur aan de Morsestraat 32 in Tiel.