Jaargang 13, nummer 2
19 december 2014

Nieuwe site voor Buurtbemiddeling Geldermalsen

GELDERMALSEN - Buurtbemiddeling Geldermalsen, onderdeel van ElkWelzijn Culemborg, heeft samen met zo\'n 80 andere lokale organisaties voor Buurtbemiddeling uit andere steden één website ontwikkeld: www.problemenmetjeburen.nl. Op deze site is algemene informatie over de 10 meest voorkomende burenproblemen te vinden en worden tips gegeven. Bezoekers worden direct doorverwezen naar de dichtstbijzijnde organisatie voor Buurtbemiddeling.

Laagdrempelig

Maar liefst 27 procent van de Nederlanders heeft wel eens last van omwonenden en 6 procent van de Nederlanders heeft vaak overlast van de buren. Dat kan gaan om geluidsoverlast, rommel, erfafscheidingen, pesterijen en andere zaken. Op tijd met elkaar in gesprek gaan is de oplossing voor problemen tussen buren. Daardoor wordt escalatie voorkomen en de ervaring leert dat de burenruzie in twee van de drie situaties wordt opgelost dankzij de helpende hand van buurtbemiddelaars. Via de laagdrempelige website komt men snel terecht bij de Buurtbemiddeling in de eigen buurt en kan het gesprek snel worden gestart.

Bemiddeling versus rechtspraak

Het grote verschil tussen Buurtbemiddeling en een door de rechter opgelegde oplossing is de bewustwording die ontstaat in de gesprekken tussen buren. Het onafgebroken gehuil van een baby is ineens een stuk minder storend als je weet dat het kind ziek is en de ouders er alles aan doen om het stil te krijgen. In de gesprekken krijgen buren begrip voor elkaars situatie en daardoor is een oplossing sneller gevonden. Legt de rechter een oplossing op, dan is daarmee nog niets aan het onderliggende probleem en de burenrelatie zelf gedaan.

Meer informatie: 'www.elkwelzijn.nl/buurtbemiddeling' of ElkWelzijn buurtbemiddeling: 0345-515227