Jaargang 13, nummer 2
19 december 2014

TRICHT/ARNHEM – Op ’t Hofs ‘Klas in the cloud’ heeft de Gelderse onderwijsprijs gewonnen. Directeur Margreet van Iterson ontving uit handen van gedeputeerde Jan Jacob van Dijk het juryrapport en een kleine bronzen sculptuur: een olifant die door een hoepel springt.

Samen met een aantal leerkrachten en leerlingen van onze Trichtse openbare basisschool en de directeur van het overkoepelende scholenorganisatie Stichting Fluvium, was Margreet naar het Provinciehuis in Arnhem getogen. Op ’t Hof was een van de drie genomineerde basisscholen uit Gelderland. Dolblij was iedereen toen bleek dat de ‘Klas in the Cloud’ van Op ’t Hof winnaar was. ,,En dat uit de Betuwe,’’ liet de gedeputeerde, zelf afkomstig uit Culemborg, zich ontvallen.

Met het winnen van de prijs bewijst onze dorpsschool dat ook in de Betuwe innovatieve projecten kunnen ontstaan. Op ’t Hof zette onder aanvoering van haar directeur, in het kader van haar post HBO studie, een experiment op om op kleine scholen aan excellente leerlingen passend onderwijs te bieden. Dit in de vorm van een door de jury schooldoorbrekend genoemde digitale plusklas. Daarin leren kinderen van en met elkaar. Ondanks fysieke afstand kunnen ze elkaar daar, in de cloud, ontmoeten. Aan het project deden leerlingen van de Minzerie in Enspijk, de Bloeiende Betuwe in Rhenoy en Op ’t Hof in Tricht mee.

Naast directeur in Tricht is Margreet ook directeur van de Minzerie in Enspijk, de kleinste basisschool van de gemeente Geldermalsen met nog geen 30 leerlingen in totaal. ,,Veel scholen zien krimp, het dalen van het leerlingenaantal, als een probleem,’’ vertelt Margreet. De school in Tricht kreeg ook met krimp te maken, in hoogtijdagen telde de school 200 leerlingen. Nu schommelt dat rond de 130. Al in een vroeg stadium is op die daling ingespeeld door het onderwijs anders in te richten. ,,Ik ben niet zo voor apart onderwijs, maar voor passend onderwijs. Dat probeer je te bieden aan al je leerlingen. Moderne media kunnen daarbij helpen.’’ In Tricht zijn de kinderen al helemaal gewend om met bijvoorbeeld iPads te werken. ,,Mijn onderzoeksopdracht was: hoe kun je passend onderwijs bieden aan kinderen op kleine scholen en hoe zorg je dan voor uitdagend genoeg onderwijs aan de excellente kinderen, dat zijn lang niet altijd hoogbegaafden. Maar als je één zo’n leerling op het totaal aantal leerlingen hebt wordt dat lastig. Voor de Minzerie was er dan ook meer noodzaak dan voor Op ’t Hof.’’

Haar project won omdat de jury het een ‘buitengewoon belangrijk en innovatief project vond dat kansen biedt in krimpgebieden, niet alleen voor begaafde leerlingen. Hoewel zij de spits afbijten kunnen ook de wat minder talentvolle leerlingen baat bij deze manier van werken hebben’ aldus de jury.

Op ’t Hof dingt als Gelderse winnaar mee naar de Nationale onderwijsprijs, de finale daarvan is op 25 maart 2015.